‘Gematigd optimisme’ bij het bestuur: ‘De insteek is op dit moment een volledig Kopje Cultuur’

De maatregelen om het groeiend aantal corona besmettingen te stoppen zorgen ervoor dat verschillende evenementen tot half augustus zijn afgeblazen. Hoe zit het met Kopje Cultuur dat in september op de rol staat? Vorig jaar kon de 20ste editie niet gevierd worden. Voorzitter Luc Greven is ‘gematigd optimistisch’ over het doorgaan van dit culturele evenement in Steenwijk op vrijdag 10, zaterdag 11 en zondag 12 september.

Een voorstelling in het park in 2018: zo dicht als de bezoekers daar naast elkaar staan is dit jaar uitgesloten.

Een voorstelling in het park in 2018: zo dicht als de bezoekers daar naast elkaar staan is dit jaar uitgesloten. Foto: archief Martijn Bijzitter

„Het sein staat vooralsnog op groen, de insteek is op dit moment een volledig Kopje Cultuur”, zegt Greven. „We leven van maand tot maand: normaal gesproken hebben we de vergunning al in januari binnen. Dit jaar is dat natuurlijk anders; het ene moment zijn alle voortekenen gunstig, drie weken later ziet de situatie er weer heel anders uit. Maar we blijven focussen op een positief scenario. De voorbereidingen gaan gewoon door. En als het echt nodig is kunnen we altijd nog afschalen. Maar dat is niet ons uitgangspunt.”

Niet op een kluitje

Een Kopje Cultuur zoals we gewend waren zal het niet worden. Dus niet met z’n allen van de ene naar de andere activiteit lopen en daar op een kluitje staan. „We gaan waarschijnlijk met placering werken. Een plek waar een optreden is wordt afgeschermd, zodat we precies weten hoeveel bezoekers er zijn.”

Geen meerdaags evenement

Hoewel ‘Kopje’ drie dagen duurt is het geen meerdaags evenement, benadrukt Greven. „Er wordt niet op locatie overnacht, zoals bij Lowlands bijvoorbeeld. Er is drie dagen achter elkaar een festival, dat is iets anders.”

Ook al wordt het een ander Kopje Cultuur dan anders, de kwaliteit hoeft er niet onder te lijden, verwacht hij. „We hebben mensen gevraagd wat voor hen de vijf mooiste acts door de jaren waren, en we hebben geprobeerd die allemaal vast te leggen, speciaal voor deze jubileumeditie. We zetten in op een feestelijk én veilig Kopje Cultuur. We hopen dat midden augustus, 6 weken voor de tijd, de vergunning rond is en de dan geldende condities voor festivals dan helder zijn.”

Historische voorstelling over ‘De Voorzienigheid’

De openingsavond op vrijdag 10 september wordt een gezamenlijke productie van Theater de Meenthe en Kopje Cultuur samen. Ook is die avond de uitreiking van de Anne Beeltje Cultuurprijs.

Een belangrijk onderdeel van dit Kopje Cultuur weekend is de historische voorstelling op zaterdag 11 september die een inkijkje geeft in de geschiedenis van een eeuw ‘De Voorzienigheid’. Greven: „Ook daar moeten mensen zich van tevoren voor aanmelden en de belangstelling is nu al enorm.”


Lees ook