‘Groene waterstof zet Steenwijkerland op de kaart’

Frank Morsink. eigen foto
Frank Morsink (53) uit Steenwijk gaat bij Roelofs aan de slag als integraal projectmanager. Hij gaat leiding geven aan dit ‘waterstofproject’, waarvoor een consortium is opgericht. Hierin werken samen RENDO, GroenLeven, Landgoed De Woldberg, Gemeente Steenwijkerland, N-Tra en Roelofs. De intentie is om
„Hierdoor ontstaat vanuit Eeserwold een aantrekkelijk perspectief voor zowel bedrijven als particulieren, waarbij groene waterstof Steenwijkerland op de kaart zal zetten”, zegt Morsink. Er wordt onder meer gedacht aan koppeling met het milieuvriendelijke en CO2-besparende koelsysteem UR Cool en de realisering van een tankstation.
Belangrijke rol in de energietransitie
Waterstof kan – wanneer deze met duurzame energie wordt geproduceerd – in de toekomst een belangrijke rol gaan vervullen in de energietransitie. Morsink: „Omzetting van duurzame elektriciteit naar waterstof is een manier om energie op te slaan en voor langere tijd te bewaren. Een prachtig alternatief, omdat we immers afscheid moeten nemen van fossiele verbranding en bij waterstof komt alleen waterdamp vrij.”
Auto’s op waterstof
Morsink wijst erop, dat auto’s op waterstof belangrijke voordelen hebben. „Eigenlijk is een auto op waterstof een elektrische auto, waarbij waterstof wordt omgezet in elektriciteit voor de aandrijving. Grote accu’s zijn overbodig, zodat tegelijkertijd ook een milieuprobleem wordt voorkomen.”
„We gaan uitzoeken hoe we zo effficiënt mogelijk waterstof kunnen produceren op de locatie Eeserwold. Een prachtige uitdaging”, vervolgtMorsink, die aangeeft graag te werken aan dingen, die nieuw zijn. „Tijdens het proces komt er warmte vrij en we gaan onderzoeken of die kan worden gebruikt voor het verwarmen van bijvoorbeeld woningen.”
Internationaal
De oorspronkelijk uit de omgeving van het Twentse Delden afkomstige boerenzoon heeft zich na zijn studie werktuigbouwkunde in Enschede bezig gehouden met het ontwikkelen en ontwerpen van machines en producten (o.a. scheerapparaten bij Philips). Als vanzelf groeide hij in de rol van projectleider en coördinator. In 2006 maakte Morsink de overstap naar projectontwikkeling van duurzame energie. In Polen ging hij namens Koop Duurzame Energie op zoek naar geschikte locaties voor windenergie en in Italië was hij actief met de ontwikkeling van grootschalige zonne-energie projecten in dienst van Solar Accesss.
„In Nederland was dit tien jaar geleden niet zo actueel, maar daarin is nu verandering gekomen”, constateert Morsink, die zich met zijn gezin 15 jaar geleden in Steenwijk vestigde. „Ik was heel veel op reis en verbleef vaak in het buitenland en begon mijn (uit Steenwijk afkomstige) vrouw en kinderen te missen.”
Avontuur
Nadat in 2012 de subsidies in Italië waren stopgezet kwam abrupt een einde aan dit avontuur en ontstond het idee om met het gezin naar Noorwegen te emigreren en in de regio Trondheim andermaal met windenergie aan de slag te gaan. „We waren thuis al bezig de Noorse taal enigszins onder de knie te krijgen, maar het is er niet van gekomen, om dat het windproject niet doorging.”
Daarna is Morsink een tijdje als zelfstandige bezig geweest met allerlei activiteiten op het gebied van verduurzaming. Zoals het plaatsen van zonnepanelen in de agrarische sector, maar ook de toepassing van waterstof had toen al zijn aandacht. Morsink: „Jules Verne had in 1874 al een vooruitziende blik. In een boek voorspelde hij een maatschappij, die draait op energie uit waterstof. Zelf heb ik geëxperimenteerd met de toepassing van waterstof in een dieselauto, waardoor de verbranding efficiënter gaat en de uitstoot minder schadelijk is. In die periode heb ik me tevens aangemeld voor het G1000-project van de gemeente Steenwijkerland met de ambitieuze doelstelling om deze gemeente voor 100% klimaatneutraal te maken.”
Ontwikkelaar
Frank Morsink was de laatste twee jaar werkzaam bij Engie in Zwolle als ontwikkelaar van zon- en windenergieprojecten. De nieuwe functie in Steenwijk komt voor hem op een prachtig moment. Hij was toe aan een nieuwe uitdaging in de energietransitie en heeft er ‘heel veel zin in om een belangrijke bijdrage te leveren aan grootschalige toepassing van waterstof. En dat nog wel in mijn eigen woonplaats.’