‘Je gedeisd houden en onopvallend zijn’

Op 15 augustus is er weer een herdenking bij het Indisch monument in Steenwijk. Wilbert Bijzitter

Steenwijk - De 74e editie van de Herdenking 15 augustus 1945 vindt donderdagmiddag voor het eerst op het Indisch Herinneringsveld plaats. Dit veld in het Slingerbos is de afgelopen maanden heringericht. Honderd bezoekers luisteren naar toespraken en leggen bloemen neer bij het Indisch Monument. Het thema van de herdenking is dit jaar Brandend Verlangen.

Burgemeester Rob Bats is een van de drie sprekers. Hij blikt in zijn toespraak terug op de herinrichting van het Indisch Herinneringsveld. Het resultaat noemt hij waardig en respectvol. Het Indisch Monument met daarop de ontroerende woorden Gebroken, Geknapt, Gebroken, komen volgens hem echt tot zijn recht. Bats spreekt de hoop uit dat ook komende generaties de gevallenen bij het oorlogsgeweld in Zuid Oost Azië zullen blijven herdenken. ‘Opdat we niet vergeten!’ Daarbij benoemt hij ook de ontberingen die de mensen in de Japanse interneringskampen ondergingen en hun gevoel van ontheemding na de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945. Bats roept de aanwezigen op brandend verlangen om te zetten naar een verankerd besef dat vrijheid een kostbaar bezit is.

Onopvallend zijn

Je gedeisd houden en onopvallend zijn, was de overlevingstactiek van veel mensen in de Jappenkampen. Dat blijkt uit de toespraken van zowel Cees Slottje en Elisabeth de Charon de Saint Germain. Slottje vertelt over zijn eigen ervaring als kind en De Charon de Saint Germain over die van haar vorige maand overleden vader. Met onderkoelde humor haalt Slottje ook aan hoe hij wormen, slakken en onkruid at, martelingen onderging en naar Bijbelverhalen luisterde. De Charon de Saint Germain is haar vader dankbaar dat hij haar geleerd heeft met compassie en volharding te leven. ‘Kijk met liefde naar je medemens, dat is de ultieme vrijheid.’

Tranen

Na de toespraken leggen het gemeentebestuur, de 43e Mechanische Brigade, het Comité voor alle gevallenen in Z.O. Azie en de Stichting 15 Augustus 1945 Steenwijk kransen bij het Indisch Monument. Indrukwekkend zijn ook de twee minuten stilte. Hoewel het daarvoor af en toe een paar druppels regent, blijft het nu droog. De aanwezigen houden een persoonlijke herdenking, pinken tranen weg en horen de koerende duiven en de wind die door de bomen waait.

Bloemenzee

Naast de herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog zijn er donderdagmiddag ook woorden van hoop te horen. Die klinken vooral door in de liederen van het gelegenheidskoor dat onder leiding staat van Lucie de Lange, zoals in Imagine en I have a dream. Na de vlaggenceremonie zingen alle aanwezigen nog het Wilhelmus. De herdenking wordt afgesloten met een defilé. De toehoorders leggen dan naast de kransen hun meegebrachte boeketten en rozen. Dit groeit samen uit tot een bloemenzee.

In zijn slotwoord nodigt Wim Oosterhuis, voorzitter van Stichting 15 Augustus 1945 Steenwijk, de aanwezigen nog uit voor een ontmoeting in Dorpshuis Onna.

Nieuws

menu