Zeker de jeugd snakt naar een paar dagen ijspret op de baan.

‘Kans op een paar ijsbaandagen is er zeker’

Zeker de jeugd snakt naar een paar dagen ijspret op de baan. Archief Sieb van der Laan

Steenwijk - Een winterse pluim doet de hoop in schaatsharten aanwakkeren. Er was zelfs even wat lichte tot matige vorst, en na een aantal dagen wat hogere temperaturen lijkt er nog steeds zicht op enige afkoeling later deze maand en begin februari. Winterse speldenprikken en dus ijsvorming. Is dat voldoende voor een beetje ijspret?

Tochten in coronatijd zijn kansloos, maar een paar dagen ijsbaan zou voor de toch al zo geplaagde jeugd heerlijk zijn. Even wat afleiding. Gaat Koning Winter nog zorgen voor een sprankje plezier in coronatijd? Dat is de grote vraag. Lekker naar buiten, en even op afstand sportief met elkaar bezig zijn. We zijn er wel aan toe.

„We hebben zeker hoop dat we deze winter nog een paar dagen open kunnen met de baan. Zo is februari een echte wintermaand en een paar jaar geleden zijn we begin maart nog open geweest”, zegt Harry Timmerman. Hij is voorzitter van de Steenwijker IJsclub. Het water op een ijsbaan groeit vrij snel dicht, dat gaat veel rapper dan met sloten en plassen. „Met een paar nachten een graad of zeven vorst en overdag niet warmer dan 1 graad en weinig zon, kom je een heel eind. Een centimeter of acht ijsdikte is wel wenselijk”, zo vervolgt Timmerman.

‘Tal van regels’

Ook de Steenwijker IJsclub wordt overspoeld met mailtjes van de KNSB over coronaregels waaraan voldaan moet worden mocht het zover komen dat de baan straks een paar dagen open kan. „Tot twaalf jaar is dat geen probleem. Daar boven wel. Zo moet er een goed van elkaar gescheiden in- en uitgang komen, moet er op de baan anderhalve meter afstand gehouden worden en is aan het aantal mensen dat gelijktijdig het ijs op mag een maximum verbonden. Ook mag er geen groepjesvorming zijn, hooguit tweetallen. Och als het zover komt, zien we wel wat er allemaal kan.”

Hoe dan ook zal het clubhuis dicht moeten blijven. „En een kraampje buiten met koek en zopie mag ook niet.” Timmerman vindt het vooral voor jonge kinderen mooi als de baan een paar dagen open zou kunnen. „Velen weten niet eens wat ijs is. Als club hebben we destijds schaatsstoelen aangeschaft, waarmee kinderen schaatsen kunnen leren. Zou leuk als we daar een keer iets mee kunnen doen.” De club telt om en nabij 950 leden. „Die betalen iets van twaalf euro per jaar. Niet duur, maar het zou mooi zijn als ze daar een keer iets voor terug krijgen.”

‘Afwatering niet goed’

Begin december zijn de schapen van Mansveld van het grasveld gegaan en is ijsbaan ‘het Verlaat’ onder water gezet. De afwatering laat nog steeds te wensen over. „Het water is goed op temperatuur. Toch pompen we nog steeds water bij. Een teken dat er lekken in de baan zitten.” De clubmensen kunnen de vinger er niet achter krijgen wat precies de oorzaak is. „De Universiteit van Leeuwarden is gespecialiseerd op watergebied. Misschien kunnen we hen een keer vragen om naar onze baan te kijken.”

Een asfaltbaan, waar ook op geskeelerd kan worden, is de wens van de club. „De dochter van ons bestuurslid Rein Berger woont in Winterswijk. Daar hebben ze ook zo’n baan. Als je die onder water zet kun je bij een beetje vorst al schaatsen. Maar ja zo’n asfaltbaan daar hangt wel een prijskaartje aan.” Vanwege corona kon er eind vorig jaar geen jaarlijkse ledenvergadering worden gehouden. „We hopen dat we die nu alsnog in het voorjaar kunnen uitschrijven. Onze nieuwe bestuursleden moeten ook worden ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en KNSB…”