‘Krop-wieg’ staat te pronk in het gelijknamige Steenwijker Museum: ‘Babyledikantje van lindenhout met veel houtsnijwerk’

De door Krop ontworpen wieg voor de familie Van Kimmenade. Foto: Loek van Vlerken

Museum Hildo Krop is wederom een pronkstuk rijker. En de museummedewerkers zijn er trots op, want je mag het met recht een uniek stukje vakwerk noemen. „Een wieg, ontworpen door Hildo Krop zal je niet vaak tegenkomen. Deze zomer kwamen we in het bezit van de wieg, en we zijn er blij mee”, zegt Kropdeskundige Loek van Vlerken.

Van Vlerken vertelt een aardig stukje geschiedenis, hoe Krop zeg maar in deze voor hem bijzondere klus is gerold. „Ergens in december 1929, het kan ook eerder zijn geweest, kwam Hildo Krop in contact met een zekere Hendrik Wiegersma. Een huisarts in het Brabantse Deurne.’”

Die had veel connecties met kunstenaars. „En rond die tijd werd er een comité opgericht. Dat stelde zich ten doel een blijvend monument op te richten, ter gelegenheid van de 40ste sterfdag van Vincent van Gogh.” Initiatiefnemers waren onder meer Hein Berlage, Piet Mondriaan en de al genoemde Hendrik Wiegersma. „Er werd besloten dat Nuenen, waar Vincent van Gogh woonde, de beste plaats was voor het monument. Hildo Krop werd uitverkoren als ontwerper van het monument.’”

Dat heeft op zich weinig te maken met de wieg? „Klopt, maar door de relatie met Hendrik Wiegersma kwam Krop in contact met Fred van Kimmenade. Dat was een collega-arts van Wiegersma en tevens stichter en directeur van het Sint Annaziekenhuis in Geldrop. Wiegersma en Van Kimmenade waren groot kunstliefhebbers.” Van Vlerken sprak zoon Thijs van Kimmenade. „Die vertelde dat zijn vader en Krop een goede klik hadden. Ze waren erg joviaal met elkaar en belden elkaar regelmatig op. Ook kwamen ze bij elkaar op bezoek.”

‘Geboorte van de wieg’

In 1931 vroeg Fred van Kimmenade aan Hildo Krop of hij een wieg voor hem wilde ontwerpen. „Fred was pas getrouwd en het eerste kind was op komst.” Krop, die inmiddels veel meubelen op zijn naam had staan, nam de opdracht aan en ontwierp een lindenhouten wieg met zwarte spijlen. „Het is deze, met veel houtsnijwerk uitgevoerde wieg, die in de collectie van het Hildo Krop Museum is terecht gekomen.”

Tekst gaat onder foto verder

Voor de liefhebber, en wie is dat niet, is de wieg een streling voor het oog. „Aan het hoofdeinde van de wieg is een mensenpaar te zien met daarboven muziekbalken.” Muziek speelde een belangrijke rol in het leven van Van Kimmenade. „Naast zijn belangstelling voor kunst was hij ook een groot muziekliefhebber en componeerde ook zelf muziekstukken.” Aan het voeteinde van het wiegje is een moeder met kindje te zien, omgeven door bloemenslingers met aan de bovenzijde een kruis. „Aan één van de zijkanten van de wieg is een esculaapteken aangebracht, dat vanwege het beroep van de opdrachtgever. De slang is tevens een symbool voor het steeds vernieuwende leven.’”

Ook aan deze kant van de wieg de namen ‘Geldrop’, ‘Van Kimmenade’ en ‘16 juni 1932 - facit Hildo Krop’ en de geboortedatum van het eerste kind, Anne Marie. „Aan de andere kant van de wieg is een kelkbloem en een springend paard uitgebeeld, met daar tussen een spreuk ‘Plus Esten Vous’ oftewel ‘meer is in U’. Daaronder is ruimte uitgespaard voor blokjes waarop de namen van de, dan nog toekomstige, kinderen konden komen. Er maakten in totaal zes kinderen en twee kleinkinderen als baby van deze wieg gebruik.” Nou is het niet zo dat iedereen binnen de familie Van Kimmenade enthousiast was over de wieg. „Zoon Thijs vertelde mij dat zijn moeder de wieg onhandig vond. Want de kinderen vielen er weleens uit.”

Wieg te bezichtigen

De wieg en heel veel ander werk van Krop is voor liefhebbers weer te bezichtigen. Want Museum Hildo Krop in Villa Rams Woerthe aan de Gashuislaan 2 in Steenwijk is alweer een tijdje geopend voor publiek. Het museum is ook goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers en geopend op woensdag, donderdag, zaterdag en zondag, van 11.00 tot 16.00 uur. Tijdens openingstijden kan een telefonische afspraak worden gemaakt voor een bezoekje aan het museum, 06 - 1070 9326.


Hildo Krop stadsbeeldhouwer van Amsterdam

Nieuws

menu