‘Niet het vele is goed, maar het goede is veel’: Henk Pries exposeert in gemeentehuis met herkenbare streekgebonden kunst

Al driekwart jaar exposeert Henk Pries uit Vledder met zijn aquarelschilderijen in het gemeentehuis in Diever. In verband met corona kan wethouder Henk Doeven pas aanstaande donderdag de officiële opening verrichten. Wij zoeken nu alvast de kunstenaar in zijn atelier in Vledder op.

Henk Pries in zijn atelier in Vledder.

Henk Pries in zijn atelier in Vledder. Foto: René Wiegmink

Henk Pries is met zijn 85 jaar nog aardig kwiek. Zonder al te veel moeite klimt hij in zijn woning aan de Pastorieweg een smalle, steile trap omhoog naar zijn atelier en werkkamer. De wanden zijn gevuld met fraaie aquarellen. Op zijn werktafel liggen volop penselen en andere schildersmaterialen. In de serre vertelt de kunstenaar bij een kop thee dat hij voor de expositie in Diever een twintigtal schilderijen heeft opgehangen. „Herkenbare streekgebonden kunst, dat is het thema van de expositie,” zegt hij. Het zijn vooral aquarelschilderijen met landschappen, gebouwen en dieren uit zijn woonplaats Vledder en omliggende dorpen en natuurgebieden. „Dit schilderij met bakkersmolen uit de Weerribben en dat met het oude gemeentehuis in Vledder hang ik ook nog op,” zegt hij wijzend naar twee werken die aan een serrewand hangen.

Kunst van het weglaten

Vorm, kleur, licht en emotie, dat zijn de vier uitgangspunten die Pries in zijn werk toepast. Schilderen is volgens hem ook de kunst van het weglaten. „Niet het vele is goed, maar het goede is veel,” is een uitspraak van Goethe, die hij zichzelf als motto heeft toegeëigend. Door het schilderen van aquarellen maakt hij het zichzelf niet gemakkelijk. „Je mengt verf met water en moet de kleuren in elkaar over laten vloeien, snel werken en het er spontaan opzetten,” legt hij uit. Als een aquarellist een fout maakt, kan hij dat niet herstellen. Overschilderen of verf weghalen lukt immers niet. Naast realistische aquarellen maakt Pries af en toe pentekeningen, acrylschilderijen en abstracte werken. Hij schildert ook in opdracht.

Frankrijk

Pas op latere leeftijd is Pries begonnen met schilderen. Hij wordt in 1936 in Ruinen geboren en werkt eerst bij een architect en later in het onderwijs als leraar bouwkunde. Het is volgens hem de schuld van zijn vrouw Simmie dat hij in 1991 met schilderen is begonnen. „Ik had hem opgegeven voor een schildercursus bij Jacques Hellinga in een dorpje honderd kilometer onder Parijs,” vertelt ze. Later keert hij nog enkele keren terug naar Frankrijk om zich verder in het schilderen bekwamen. Daarvoor heeft hij vanaf 1995 meer tijd omdat hij dan op 62-jarige leeftijd met pensioen gaat. In 2003 wint hij de derde prijs in schilderwedstrijd met maar liefst 652 inzendingen uitgeschreven door het Atelier Winsor & Newton. „Een vaardige aquarel in mooi getemperde toon volgehouden. Goed in het vlak gezet en harmonieus,” complimenteert de jury hem. Pries exposeert regelmatig. Hij heeft mooie herinneringen aan het Feest van de Geest. Dit is een jaarlijks terugkerende expositie in kerkgebouwen tussen Hemelvaart en Pinksteren geïnspireerd op het Pinksterfeest. Zijn expositie in het gemeentehuis in Diever aan de Raadhuislaan 1 is nog enkele maanden te bekijken tijdens de openingstijden. De officiële opening op 26 augustus is alleen toegankelijk voor genodigden.