‘Requiem for the Living’ in Grote Kerk door Cantica Sacra

Het koor Cantica Sacra is zaterdag te zien en te horen in de Grote Kerk Steenwijk.

Het koor Cantica Sacra is zaterdag te zien en te horen in de Grote Kerk Steenwijk. Foto Jan Vredenburg

Het koor Cantica Sacra geeft zaterdag 22 april een voorjaarsconcert in de Grote Kerk van Steenwijk. Het concert begint om 20.15 uur. Het koor staat onder leiding van Claartje van Dokkum en de muzikale begeleiding is in handen van een Kamerorkest, bestaande uit strijkers, hout- en koperblazers, harp, piano en slagwerk.

‘From Earth to Heaven’ is de titel van een van de stukken die ten gehore gebracht worden, maar het zou evengoed het muzikale thema van het hele concert kunnen zijn! Want het publiek krijgt namelijk een aantal prachtige werken te horen, die de luisteraar stuk voor stuk als het ware optillen uit het leven van alledag en meenemen naar ‘hoger sferen’.

Na het feestelijke ‘Jubilate’, dat Cantica Sacra in april 2022 uitvoerde ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum van het koor, vormt dit jaar opnieuw een schitterende compositie van de Amerikaan Dan Forrest de hoofdmoot van het programma: zijn inmiddels wereldberoemde Requiem for the Living uit 2013.

Door zowel liturgische als niet-liturgische teksten te gebruiken is dit krachtige vijfdelige werk heel veelzeggend: variërend van de ijdelheid en de pijn van het dagelijks bestaan tot de hoop op licht en vrede. Een Requiem wordt altijd gezongen voor een overledene. Maar de componist is er van overtuigd dat het ook – en wellicht nog meer - voor ons, levenden, van toepassing is… dat we ook nu al mogen uitzien naar dat eeuwige licht en vrede. Vandaar: Requiem For The Living.

Daarnaast komen een aantal prachtige werken aan bod van o.a. Elaine Hagenberg en Ola Gjeilo. Net als Dan Forrest hedendaagse componisten die wereldwijde faam en bekendheid genieten om hun harmonieuze en goed in het gehoor liggende muziek.

Kortom: dit concert is een aanrader voor alle liefhebbers van koormuziek!

Kaarten aan de kerk €20,- en €17,50 in voorverkoop bij Foto Jqn Vredenburg, Steenwijk of via www.canticasacra.nl. T/m 16 jaar gratis toegang.