‘We hebben de afgelopen 20 jaar best wel wat neergezet’: coördinator Mariëtte Essink van NVA-Steenwijkerland stopt ermee.

Na meer dan 20 jaar neemt vrijwilligster Mariëtte Essink op 1 januari afscheid als coördinator van de NVA (Nederlandse Vereniging voor Autisme) Steenwijkerland. Hiervoor is ze naarstig op zoek naar een vrijwilliger die haar functie in 2023 wil gaan oppakken. „In 2023 bestaat de NVA Steenwijkerland 20 jaar en dat wordt op 11 februari 2023 gevierd in Theater De Meenthe met een Autismedag. Voor mij een mooi moment om te stoppen.”

Mariëtte Essink neemt per 1 januari afscheid als coördinator van de Nederlandse Vereniging voor Autisme Steenwijkerland.

Mariëtte Essink neemt per 1 januari afscheid als coördinator van de Nederlandse Vereniging voor Autisme Steenwijkerland. Foto: Wilbert Bijzitter

Mariëtte is in feite de oprichter van de NVA Steenwijkerland. „Zo’n 25 jaar geleden kregen we zelf te maken met autisme binnen het gezin,” vertelt ze. „En zo ben ik lid geworden van de Landelijke Vereniging voor Autisme, die in 2023 haar 45 jarig bestaan heeft. Voor informatie en het ontmoeten van ouders van een kind met autisme ging ik naar Zwolle. Toentertijd was de NVA regionaal actief in Zwolle. Ik ging daar trouw heen, maar dat was voor mij praktisch gezien (met kleine kinderen) helemaal niet handig. Er waren heel veel ouders in Steenwijk en omgeving met vragen en zo ben ik, in overleg met de NVA, begonnen met oudergesprekken bij mij thuis. Dat heb ik ruim 10 jaar gedaan en toen ik in oktober 2012 de Autismeprijs voor Overijssel won, mocht ik in overleg met de gemeente een fysiek steunpunt openen in Steenwijk, bij de Thuiszorg aan de Mr. Zigher ter Steghestraat.”

Activiteiten