’t Ravelijn zwaait ‘gouden’ conciërge Lucie Huisman uit

Terwijl ze aan een tafeltje in de hal zit te praten geeft een leerling van de school spontaan conciërge Lucie Huisman een knuffel. De liefkozing is illustratief voor de waardering die leerlingen en leerkrachten van onderwijsexpertisecentrum ’t Ravelijn in Steenwijk koesteren voor de schoolhuismeester die gisteren afscheid nam.

Met een erehaag namen de leerlingen en collega's donderdagochtend afscheid.

Met een erehaag namen de leerlingen en collega's donderdagochtend afscheid. Foto René Wiegmink

Tekst gaat onder foto verder

„Een goede conciërge is goud waard”, had schooldirecteur Connie Kok-Bijker al laten weten hoezeer ’t Ravelijn op de diensten van Lucie Huisman was gesteld. De conciërge, die inmiddels de leeftijd van 64 jaar heeft bereikt, vindt het na 21 jaar in de onderwijswereld werkzaam te zijn geweest, welletjes. Ze gaat met pensioen. „Ik ga nu eerst een poosje kalm aan doen en straks samen met mijn man van de vrijheid genieten”, zegt Lucie.

Ze glundert bij vooruitzicht

Ze glundert bij het vooruitzicht om fietstochten te maken, te wandelen, te puzzelen, te lezen, badminton te kunnen spelen of een dagje weg te gaan. En dan zijn er ook nog de zes kleinkinderen waar ze regelmatig op past. Of ze vrijwilligerswerk gaat doen weet de scheidende conciërge nog niet. Dat wil ze een beetje van de nieuwe situatie laten afhangen.

Voordat ze, eerst de Voetelinkschool en later bij ’t Ravelijn, haar opwachting maakte was Lucie werkzaam bij kunststoffabrikant Dyka als datatypiste en computeroperator. Na zeven jaar stopte zij daar vanwege de zwangerschap. In 1984 pakte Lucie de draad weer op als Alphahulp om in 2000, zes jaar later, haar werkzaamheden te starten op de Burgemeester Voetelinkschool.

‘Elke dag is anders’

Wat er zo leuk is aan deze baan? „Er is geen dag gelijk, elke dag is anders, het is de afwisseling die het erg leuk maakt. De bestellingen doen, schoonmaken, kleine reparaties uitvoeren, werken op de computer”, somt Lucie een deel van haar taken als conciërge op. Maar ook is zij lovend over de contacten met de leerlingen en het personeel. Af en toe werd zij ook ingeschakeld als pleinwacht. Met de schoolreisjes was Lucie ook regelmatig van de partij. „Dan zijn de leerlingen vaak anders dan in de klas, waar het er veel gestructureerder aan toe gaat. Nee, ik heb nooit problemen gehad met de leerlingen.” Ze zegt dat ze als ze straks thuis is wel aan de nieuwe situatie zal moeten wennen. „Je bent dan ook ineens het ritme kwijt, hè?”

Erehaag

Dat de leerlingen en het personeel van ’t Ravelijn gehecht waren aan de conciërge Lucie Huisman bleek donderdagochtend ook wel uit de vele attenties en tekeningen die zij van de leerlingen en de leerkrachten ontving. Ze werd ontvangen met een erehaag van leerlingen voor de school waar bij de ingang een poort van kleurige ballonnen was gemaakt. Alle dertien groepen van ’t Ravelijn kregen vervolgens om de beurt de gelegenheid op hun eigen wijze Lucie uit te zwaaien.