10 appartementen in kantoorpand Ondernemershuis

Het voormalige Ondernemershuis aan het Stationsplein 12 in Steenwijk wordt omgebouwd tot een appartementencomplex met ruimte voor 10 appartementen.

Het bijzondere pand aan het Stationsplein.

Het bijzondere pand aan het Stationsplein. Foto: NDC Mediagroep

Het college van burgemeester en wethouders heeft goedkeuring gegeven en een omgevingsvergunning verleend.

Het bijzondere pand (veel glas en beton) werd gebouwd in opdracht van Woningbouwvereniging Steenwijk en was in 2000 gereed. Echter, tijdens de bouw werd de fusie tussen de woningbouwvereniging en Woonconcept afgerond en het pand werd nooit door medewerkers van de woningbouwvereniging of de woningcorporatie in gebruik genomen.

Bedrijfsverzamelgebouw

Aanvankelijk maakten het met Woonconcept verwante makelaarskantoor Woonaccent en een stedebouwkundig adviesbureau als huurders nog gebruik van het gebouw. Maar na hun vertrek en de ontstane leegstand (met veel vandalisme tot gevolg) ontstond het idee om van het pand een Ondernemershuis, een bedrijfsverzamelgebouw, te maken. De Stichting Steenwijk Support ging het pand huren en exploiteren. Het vier verdiepingen tellende pand werd geschikt gemaakt voor met name startende bedrijven. In de beginfase liep het op rolletjes. In de zomer van 2011 waren al zo’n 20 werkplekken verhuurd.

Actie Tipgever

Er kwam een Actie Tipgever. Wie een tip gaf die leidde tot een langdurige verhuur van een werkplek, kreeg van de Stichting een tipgeld van 250 euro per werkplek. Echter, het gebouw werd nooit volledig verhuurd, mede omdat er elders in de gemeente na verloop van tijd ook veel kantoorpanden (deels) leeg kwamen te staan.

In de verkoop

Dat was voor Woonconcept aanleiding om het pand in de verkoop te zetten. De nog overgebleven huurders moesten dus vorig jaar naar elders verkassen en een drietal (met als grootste het Webburo Steenwijk) verhuisde naar Eeserveste op Eeserwold. De Stichting Steenwijk Support is vervolgens opgeheven.

Het is een trend dat kantoor- en winkelgebouwen worden getransformeerd naar woningen, mede door de krapte op de woningmarkt. Het naastgelegen pand Golfstaete is grotendeels ook omgebouwd tot een appartementencomplex.

Wie de nieuwe eigenaar van het pand is, wil Woonconcept wegens privacyredenen niet melden. De nieuwe eigenaar heeft een vergunning voor de verbouwing aangevraagd, die door het college van burgmeester en wethouders op 28 juli is verleend. De vergunning ligt nog tot woensdag 8 september ter inzage in het gemeentehuis.