Het pand van IGSD.

30 mille minder huur voor IGSD

Het pand van IGSD.

Steenwijk - De Sociale Dienst heeft nog wat weten af te dingen op de huurprijs van het pand Het Werkplein aan de Vesting de komende twee jaar: 30.000 euro. Dat lijkt veel, maar de huurprijs bedraagt nog altijd 405.000 euro per jaar.

Nog twee jaar zal de Sociale Dienst in Het Werkplein aan De Vesting gevestigd zijn, voordat de dienst naar het gemeentehuis verhuist. Want Westerveld heeft zich teruggetrokken en er is geen sprake meer van een InterGemeentelijke Sociale Dienst (IGSD). Een verhuizing naar het gemeentehuis biedt volgens het college vele voordelen ten opzichte van de huidige locatie.

De huurprijs voor 2020 en 2021 zou in eerste instantie 435.000 euro per jaar bedragen. ‘Exorbitant hoog. Daar kan wel wat van af’, zei VVD-raadslid Wim Stapel tijdens de raadsvergadering in januari.

Twee ton omlaag

‘Dit loopt de spuigaten uit. Ik daag de wethouder uit om dit veel beter aan te pakken. Of naar een ander pand, zoals in de stationsomgeving of stevig onderhandelen met de projectontwikkelaar. Direct met 2 ton omlaag, dan zit je nog onder de marktprijs’, zei Wim Stapel. Hij rekende uit dat een werkplek voor een medewerker 10.000 euro per jaar kost.

Motie

De VVD’er diende een motie in, die unaniem werd aangenomen. Die twee ton minder is blijkbaar niet gelukt. De huur voor de komende twee jaar bedraagt 810.000 euro. Of de gemeenteraad akkoord gaat met 30.000 euro minder huur, moet volgende week blijken. Het voorstel wordt tijdens de politieke markt op dinsdag 14 mei besproken. Afgesproken is dat de raad voor 1 juni een besluit neemt.

Met de rug tegen de muur

Wim Stapel zegt over deze korting van 30.000 euro: ‘Het ziet er naar uit dat we die moeten slikken. Want als gemeente sta je tijdens onderhandelingen met de rug tegen de muur. Want naar welk ander pand kun je met de huidige eisen toe? Er is niet veel keuze. Dat weet de verhuurder ook en die staat dus sterker in de onderhandelingen. Het is een onzakelijke deal.’

Verkoop

De verhuurder is bereid om tot verkoop over te gaan. Hij heeft een vraagprijs van 3 miljoen euro genoemd. Wim Stapel hierover: ‘Ik zou nog niet de helft willen bieden. Want als de sociale dienst vertrekt, hoe komt de verhuurder aan een huurder, die zoveel wil betalen? Kandidaten hebben dan immers keuze uit genoeg andere panden. Wat is het pand op deze onlogische locatie dan nog waard?’