Actie: Vernieuwde Bloemenbuurt Steenwijk wordt groener en bloemrijker

De voortuintjes worden beplant. Foto: Wilbert Bijzitter

In de Bloemenbuurt in Steenwijk was zaterdag een groene actie. Bewoners die zich daarvoor hadden aangemeld (36 in totaal!) kregen hulp van vrijwilligers om hun eigen voortuin te beplanten.

De actie was een initiatief van Woonconcept, Sociaal Werk De Kop, de werkgroep IK BEGIN! en de gemeente Steenwijkerland.

De Bloemenbuurt is al een behoorlijk ‘groene’ wijk. De woningen zijn energiezuinig en hebben geen gasaansluiting. Er zijn diverse bomen en struiken aangeplant. Om de naam Bloemenbuurt eer aan te doen, kregen de bewoners zaterdag hulp van vrijwilligers en de gemeente om hun eigen voortuin te beplanten. Groen rondom huis, in de straat en de wijk zorg voor verkoeling bij hitte en vangt overtollig regenwater op. Alle voortuinen in de Bloemenbuurt hebben standaard een beukenhaag, waarin onder andere de mus en andere stadsvogels graag vertoeven. Om de bewoners nog meer een bloemrijke buurt te geven, was het idee ontstaan om hen te helpen bij het aanleggen van hun voortuin.


Keuze uit tuinontwerp

Bewoners konden kiezen uit twee tuinontwerpen, gemaakt door de tuincoach van het Infopunt Duurzaam Doen. Het gaat om een kruidentuin en een bloemrijke tuin in de kleuren van de vestingstad Steenwijk: blauw en geel. Een vrijwilliger van IK BEGIN! heeft een onderhoudsplan gemaakt voor de voortuinen.

Hulp van vrijwilligers

Alle bewoners hadden een brief van de gemeente gekregen met uitleg over de actie. Ze konden zich van tevoren aanmelden. De gemeente zorgde voor de planten die zaterdag werden uitgereikt. De bewoners deden zoveel mogelijk zelf maar kregen hulp van vrijwilligers en de gemeente bij het planten. De Wijkwerkplaats leverde het tuingereedschap. Er komen ook een aantal gezamenlijke onderhoudsdagen in april, mei, juni en augustus.

Nieuws

menu