Acupuncturiste Talitha van Stek opent praktijk in Steenwijk: ‘Gelijk verliefd op pand aan Stationsstraat’

Talitha van Stek (52) heeft afgelopen zomer haar praktijk Puur Acupunctuur geopend aan de Stationsstraat. Samen met haar vriend Joost en twee van hun kinderen verhuisde ze onlangs naar Steenwijk.

Talitha van Stek: 'Acupunctuur is pure geneeskunde.'

Talitha van Stek: 'Acupunctuur is pure geneeskunde.' Foto: René Wiegmink

Tot voor kort woonden Talitha en haar gezin in de regio Leiden. Omdat zij behoefte hebben aan meer rust en ruimte, gaan ze op zoek naar een woning in Overijssel. Ze vinden een herenhuis uit 1901 aan de Stationsstraat in Steenwijk. „We waren gelijk verliefd op dit karakteristieke pand met zijn authentieke details”, vertelt Talitha. De ruimte achter de woning, die voorheen dienst deed als schildersbedrijf, is nu een garage voor Joost’s hobby: oldtimers. Omdat het pand over twee ingangen beschikt, kan Talitha een acupunctuurpraktijk aan huis starten. De woonomgeving bevalt hen ook goed. „We genieten van de rust, de ruimte, de prachtige omgeving en de relaxte mensen hier.”

Aangezichtspijn

Talitha begint haar carrière als artiestecoördinator bij opera Aïda. De aanleiding van haar opmerkelijke carrièreswitch is hevige aangezichtspijn. „Ik heb toen een lange medische weg afgelegd, maar mijn klachten werden niet minder”, vertelt ze. Een kennis, die hand- en microchirurge is, vertelt haar dat zij mensen met zenuwklachten vaak doorverwijst naar een acupuncturist. Talitha is in eerste instantie sceptisch, maar ten einde raad besluit ze toch naar hem toe te gaan. Tot haar verbazing vraagt de acupuncturist of ze galblaasklachten heeft. „Ja, dat heb ik, want ik kan vetten niet goed verteren en heb galstenen”, antwoordde Talitha. De acupuncturist laat haar de galblaas-meridiaan zien, die over de zijkant van het gezicht loopt. Zijn conclusie luidt: „Jij hebt galblaashoofdpijn en die ga ik behandelen.” Dat werkt. Na drie maanden is ze pijn- en medicijnvrij.

Mars

Over acupunctuur wil Talitha daarna alles weten. De acupuncturist vraagt haar daarom: „Waarom ga je niet zelf acupunctuur studeren?” Omdat Talitha’s kinderen op dat moment een baby, peuter en kleuter zijn, lijkt haar dat te zwaar. „Begin gewoon”, raadt de acupuncturist haar desondanks aan. Dat doet ze, met in gedachte het bekende Chinese spreekwoord: ‘Elke mars begint met de eerste stap’. Ze volgt de studie Traditionele Chinese Geneeskunde en de Westers Medische Basis, waarin ze ook nu telkens nog nascholingen volgt. Na afronding van de studies begint ze, nu elf jaar geleden, de eerste praktijk. Daarin ervaart ze dagelijks veel werkplezier. „Het geeft mij steeds weer een kick als ik rust kan brengen in een overprikkeld zenuwstelsel, bij spanning en heftige emoties en pijn kan verminderen of verhelpen.”

Vrijwel pijnloos

Wat acupunctuur nou precies is, kan Talitha in een paar zinnen uitleggen. „Acupunctuur is het prikken met hele dunne naaldjes van 0,18 mm op acupunctuurpunten. Dat zijn plaatsen waar zenuwen en spieren samenkomen. Wanneer een acupuncturist deze punten stimuleert, leidt dit tot een verhoging van de bloeddoorstroming en activatie van natuurlijke pijnstillers.” Ze vertelt verder dat de duizenden jaren oude Chinese geneesleer er vanuit gaat dat geestelijke en lichamelijke klachten worden veroorzaakt door verstoringen in de energiehuishouding van het lichaam. „Met acupunctuur wordt de energiehuishouding hersteld en het zelfherstellende vermogen versterkt.” Afhankelijk van de klachten prikt zij gemiddeld zes tot tien naaldjes. Dit is vrijwel pijnloos. De behandelingen worden door de verzekeraars vergoed.

Tekst gaat onder foto verder


‘Niet zweverig’

In haar behandelkamer ontvangt Talitha vaak cliënten met slapeloosheid, menstruatieklachten, onvervulde kinderwens, rug- en schouderklachten en maag- en darmklachten. Ook kan ze helpen bij mentale problemen, overgewicht en andere klachten. Veel cliënten zeggen dat ze baat hebben bij haar behandelingen, maar ze kan niemand gezondheid beloven. „Als het nodig is verwijs ik zeker door naar de huisarts.” Bij iedere cliënt die haar hulp inroept, neemt ze eerst een volledige anamnese af. Vervolgens legt zij de verbanden uit tussen verschillende klachten. „Het lichaam heeft een prachtig zelfherstellend vermogen, maar daarnaast spreek ik mensen ook aan op hun eigen verantwoordelijkheid. Ik geef daarom ook adviezen over voeding, rust, beweging en geestelijke ontspanning.” Wijzend naar het bord in de voortuin met haar bedrijfsnaam zegt Talitha nog dat acupunctuur pure geneeskunde is. „Het is allerminst zweverig. Ik vind het mooi om de kennis van de medische wetenschap en de wijsheid van de Oosterse geneeskunde te combineren.”

Meer informatie: www.puuracupunctuur.nl