Adembenemend concert van Koorschool Viva la Musica

Vol overgave zingen de leden van Koorschool Viva la Musica in de Grote Kerk in Steenwijk. Foto: Aangeleverde foto

In de Sint Clemenskerk in Steenwijk hebben de jonge zangers en zangeressen van Koorschool Viva la Musica zondagmiddag opgetreden. Het concert begon met de jongste kinderen die al zingend de kerk binnenkwamen. Ze zetten de canon ‘Viva la Musica’ in waar de leden van het kinderkoor en het jeugdkoor zich bij aansloten.

Voor veel van de jongste leden is het hun eerste concert. De korte, traditionele Nederlandse volksliedjes zingen zij met veel enthousiasme. „Dat ze voor publiek zingen hebben ze wel door. Af en toe zag je een grote glimlach op die stralende gezichtjes doorbreken als ze in het 230-koppig publiek hun opa of oma ontdekten, of stiekem zwaaiden naar broertje of zusje”, zegt de voorzitter van het koor, Lydia Brommer.

Dirigent is Ceciel van der Zee. Zij geeft leiding aan de Koorschool, werkt al jaren met kinderen en jeugd en repeteert met hen in Meppel en Zuidwolde. Ze gebruikt veel bewegingen in haar lessen en laat de kinderen ook tijdens het concert veel klap- en dansbewegingen doen. Dit geeft de kinderen extra houvast en zo lukt het hen alles uit hun hoofd te zingen en genieten ze tot slot van hun eerste daverende applaus.

Vervolgens is het podium voor het meer ervaren kinderkoor, dat al tweestemmig kan zingen. „Dat is een kunst die niet zomaar geleerd is, maar deze kinderen hebben het geweldig gedaan”, zegt Lydia Brommer. „Na ieder lied zorgt Ceciel voor een paar tellen ontspanning en hup, meteen weer wordt het volgende lied ingezet zonder veel twijfel. Verwarmend om te zien is dat Ceciel zoveel kinderen de gelegenheid geeft een solo te zingen. Zowel bij de allerjongste groep als bij het kinderkoor zijn er veel kinderen die dit durven en hun mooie stem doen klinken in de Grote Kerk.” Als het kinderkoor tot slot een groot applaus krijgt, twijfelen de kinderen of ze na de tweede buiging al het podium mogen verlaten, maar nee hoor. Er volgt een derde buiging, want het publiek was té enthousiast.

Als laatste zijn de meest ervaren zangers en zangeressen aan bod. De oudste zangeres is 24 jaar en veel leden zingen al meer dan 15 jaar bij de Koorschool. „Die jarenlange ervaring is duidelijk te horen en zien”, zegt de voorzitter. Het publiek wordt getrakteerd op een breed repertoire. Mooie klassieke liederen, afgewisseld door een Spaanse ‘El Vito’. Het publiek houdt zijn adem in, als het jeugdkoor ‘Can you hear me’ zingt waarbij gebarentaal wordt toegevoegd aan prachtige zang. Ook in het jeugdkoor zijn vele solo’s. Lydia Brommer: „Het is in deze groep mooi om te zien hoe de één een knipoog geeft aan de ánder die net een solo heeft gezongen. Dit zijn gouden momenten voor de zangers, maar ook verwarmende momenten voor de luisteraars. En als dan een aantal liederen nonchalant gezongen wordt door een ervaren koorlid met een arm over de piano en een brede glimlach op haar gezicht, is het duidelijk dat deze zangers opgeleid zijn tot beginnende professionals. Het jeugdkoor sluit af met ‘I could be brown, blue or violet, anything you like’. En zo ís het. Zij kunnen alles geven, wat het publiek wenst te ontvangen op een zomerse zondagmiddag.”

Nieuws

menu