Alien Bisschop (Dagboek): 'De voorpret voor pelgrimsroute The Walk of Wisdom kan beginnen!'

Inwoners van de gemeente Steenwijkerland en omgeving geven een inkijkje in hun dagelijks leven in de vorm van een dagboek. Wat doen zij, wat houdt hen bezig. Deze week ‘duizendpoot’ Alien Bisschop uit Tuk. Normaal gesproken doet ze mee aan de Nijmeegse Vierdaagse. Als alternatief loopt ze dit jaar gaat de pelgrimsroute Walk of Wisdom. 10 juli gaat ze van start en ze hoopt 15 juli binnen te komen.

Alien Bisschop start op 10 juli met de Walk of Wisdom.

Alien Bisschop start op 10 juli met de Walk of Wisdom. Foto: Martijn Bijzitter

Donderdag 17 juni

Vandaag staat er een klusdagje bij dochter Wendy op het programma. Als ik even tijd heb help ik de kinderen graag met klussen of andere dingen. Ik heb 4 inmiddels volwassen kinderen, 3 dochters en een zoon en 2 kleindochters van 8 en 2 jaar.

Verder run ik samen met Marc de buurtsuper in Tuk en ben nu ruim 2 jaar aan de slag als zelfstandig onderneemster in de uitvaartzorg/begeleiding. Ik begeleid en sta families bij vanaf het moment van overlijden tot de dag van afscheid nemen. Een mooi en intens beroep waar ik veel voldoening uit haal. Altijd weer fijn om samen met nabestaanden tot een mooi passend afscheid te komen waar met een goed gevoel aan terug gedacht kan worden.

Daar naast ben ik voorzitter van Plaatselijk Belang Tuk. Kortom een druk leven en om te ontladen en het hoofd leeg te maken wandel ik graag. Meerdere malen (9 keer) de Nijmeegse vierdaagse gelopen, nu deze i.v.m. corona voor het tweede jaar op rij niet door gaat, heb ik ook dit jaar weer besloten om een alternatieve tocht te gaan wandelen.

Vorig jaar 4 x 50 km in onze eigen mooie omgeving gewandeld. Dit jaar wordt het ‘the Walk of Wisdom’: 136 km heuvels, bossen, rivieren en oude cultuurlandschappen rondom Nijmegen. Een tijdje geleden me ingeschreven voor deze eigentijdse pelgrimsroute.

De pelgrimsveter waaraan ik onderweg vogelringetjes kan hangen met de namen van de 11 gemeenten waar ik langs wandel en het route boekje zijn inmiddels binnen, evenals mijn pelgrimsnummer: ik ben pelgrim 8260. De voorpret kan beginnen! Ik ga genieten van de natuur en alles wat ik op mijn pelgrimspad tegenkom.

Vrijdag 18 juni

Vandaag een dag aan de slag in de buurtsuper. De winkel is iedere dag om 8.00 uur geopend. Ik begin de ochtend altijd in de broodhoek om het brood in de schappen te leggen en broodjes af te bakken. Tussen door klanten helpen en kassa draaien. Als het brood in de schappen ligt de groente en de zuivel vullen. Daarna boodschappenlijstjes klaar zetten zodat de boodschappen bezorgd kunnen worden bij de klanten.

De hele dag gewerkt en s ‘avonds nog even naar mijn overnachtingen tijdens the Walk of Wisdom gekeken. Ik ga overnachten in B&B’S deze liggen niet altijd op de route dus even kijken hoever het vanaf de eindpunten van mijn wandelingen tot aan de B & B wandelen is . De afstanden liggen ongeveer tussen de 2 en 5 km dus deze kilometers komen er nog bij. Er zijn ook wandelaars die geen slaapplaatsen boeken van tevoren maar dat wordt mij iets te avontuurlijk.

Zaterdag 19 juni

De wekker gaat alweer op tijd. Vandaag weer een dag aan de slag in de buurtsuper. Zaterdag is altijd een leuke dag om te werken.

Na een drukke gezellige werkdag nog even langs de zoon om te barbecueën nog voor zijn verjaardag. Was een leuke avond. Lekker gegeten en nog even een spelletje gedaan met z’n allen.

Nog even getwijfeld om de wekker voor zondag op tijd te zetten om te trainen voor mijn wandeltocht. Maar afgelopen zondag er ook al op tijd uit en 50 km getraind... Dus ik besluit om het zondag maar eens rustig aan te doen.

De trainingen doe ik nu met een grote rugtas in plaats van mijn kleine wandel heuptasje. Ben niet gewend om met een grote rugtas te wandelen, maar omdat ik nu alles voor 5 dagen onderweg mee moet nemen moet het wel, anders gaat het niet passen.

Al een paar keer getraind met de rugtas en het gaat steeds beter.

Zondag 20 juni

Vanmorgen na het zondagmorgen ontbijtje eerst wat was weg gewerkt en wat aan het opruimen en aan het schoonmaken geweest. Daarna op kantoor mails beantwoorden/versturen, een agenda gemaakt voor de bestuursvergadering van dinsdag, nog wat administratie weg gewerkt dan is dat ook maar weer klaar.

Samen met Jan nog even de routes bekeken en uitrekenen hoeveel km ik per dag ga wandelen tijdens mijn Walk of Wisdom tocht. Dag 1: 30,4km. Dag 2: 19,2km. Dag 3: 27,7km. Dag 4: 28,4 km. En de laatste dag 30,2 km, in totaal 135,9 km. Daar komen nog de kilometers bij naar het adres waar ik overnacht. Ik hoop maar dat ik het allemaal vind, want mijn richtingsgevoel laat me weleens in de steek. Maar ik heb altijd nog mijn mond bij me om te vragen dus het zal vast wel goed komen.

Aan het eind van de middag nog even een bos bloemen uit de pluktuin in de Lage Egge naar mijn vaders graf gebracht voor Vaderdag. De bloemen geschikt op zijn eigen melkketel. Wel mooi symbolisch.

Maandag 21 juni

Ik begin de dag met boodschappen bezorgen en aardbeien halen uit de polder. De enige echte polderkoninkjes. Als ik weer terug ben vanuit de polder open ik de winkel.

Het is een drukke maandag, vanavond om 18.00 uur speelt het Nederlands elftal en de meeste klanten halen wat gemakkelijks om te eten en een hapje en drankje voor tijdens de wedstrijd. Rond half 7 kan ik de winkel sluiten en de tweede helft nog kijken. Ik heb geen verstand van voetbal maar ze hebben gewonnen en dat is natuurlijk wel leuk.

Na de wedstrijd nog ruimte maken op kantoor voor een gekregen printer en de maandag is alweer om.

Dinsdag 22 juni


Ik begin de dag met een wandeling met onze hond Ýuna. Er zijn ook wel pelgrims die hun hond meenemen met de wandeltocht maar Yuna blijft bij ieder graspolletje snuffelen en even staan, dus als ik haar meeneem zit er weinig tempo in en moet ik er waarschijnlijk een 10- daagse van maken....

Daarna het huishouden doen stofzuigen, soppen, dweilen, de was, opruimen etc. Tussen de middag even lunchen met dochter Fleur.

’s Middags een voorgesprek voor een uitvaart om alvast wat wensen door te nemen.

Aan het einde van de middag mijn kleindochter uit de opvang gehaald. Na het eten maak ik alvast wat hapjes klaar, want vanavond weer voor het eerst een fysieke vergadering bij mij thuis en niet via de Zoom. Fijn dat het weer kan.

Woensdag 23 juni

Vandaag weer een dagje aan de slag in de winkel. Veel klanten informeren naar mijn nieuwe wandelavontuur en het is leuk om er over te vertellen en alvast wat aanmoediging te krijgen.

Vanavond gauw een hapje eten klaar gemaakt, want vanavond om 19.00 uur stond er een vergadering op het programma.