Alles over fossielen uit de Noordzee: mammoeten, sabeltandtijgers, leeuwen en beren in Nederland?

Fossiel van een sabeltandtijger.

Fossiel van een sabeltandtijger.

Jelle Reumer, paleontoloog, bekend van de columns in Trouw onder de naam ‘Jelle’s weekdier’, vertelt boeiende verhalen onder meer over fossielen uit de Noordzee. Ook zo nieuwsgierig naar deze verhalen? Kom dan naar de lezing georganiseerd door de geologiewerkgroep van de KNNV De Noordwesthoek en IVN Noordwest-Overijssel op donderdagavond 24 maart in MFC De Zuidwester aan de Gasthuislaan 84.

De Noordzee is een groot sedimentair bekken dat zich in de loop van vele miljoenen jaren vulde met sediment, een proces dat overigens nog altijd gaande is. Voornamelijk afkomstig uit de grote rivieren, zoals de Rijn, Maas, Thames en Elbe, vormt dit sediment de bron van veel fossielen. In de lezing zal Jelle het hebben over de fossielen die aan de rand van het bekken worden gevonden, vooral in Zeeland, waar Miocene groenzanden een rijke fauna met voornamelijk walvissen opleveren. Meer naar het centrum van het bekken worden jongere sedimenten gevonden, vooral uit de tijd dat de Noordzee droog lag. Te denken valt daarbij aan de dieren van de mammoetsteppe, zoals de wolharige mammoet, de neushoorn, diverse andere herbivoren, als ook hyena’s, beren, leeuwen en de sabeltandtijger.

De lezing begint 24 maart om 20.00 uur. Deelname is gratis voor leden van IVN en KNNV en 2 euro voor niet-leden. Opgave nodig via email: voorzitter@noordwesthoek.knnv.nl