Anjerperkje bij Kornputkazerne onthuld. 'Dit gedenkteken leeft!'

Locoburgemeester Trijn Jongman en Joop Belder onthullen het perkje. Foto: Wilbert Bijzitter

Locoburgemeester Trijn Jongman heeft samen met de oudste nog levende veteraan, Joop Belder (95) , het witte anjerperkje aan de Parade bij de voormalige Van den Kornputkazerne in Steenwijk onthuld.

De witte anjer is het nationale symbool voor erkenning en waardering voor de Nederlandse veteraan. Het werd een symbool op en na 29 juni 1940, zo vertelde veteraan Sierd Tilma. „Op de verjaardag van wijlen Prins Bernhard, die een witte anjer droeg. De Nederlandse vlag hing uit en er werden witte anjers gedragen uit onvrede tegen de bezetting. Er kwamen meteen drastische maatregelen van de bezetter. De Nederlandse vlag was niet meer toegestaan, geen Koninginnedag, straatnamen vernoemd naar het koninklijk huis werden vervangen. Dus de witte anjer heeft een bijzondere betekenis.”

Locoburgemeester en wethouder Trijn Jongman sprak van een historische plek in Steenwijkerland. „Ook de aanwezigheid van enkele oudgedienden geeft extra cachet aan deze onthulling. Het zijn tenslotte de veteranen, die wij met dit speciale witte anjerperkje willen eren. We hebben een groot aantal oorlogsmonumenten, van steen of staal in de vorm van een zerk of zuil. Maar dit monument is anders en verankerd in volle grond. Dit gedenkteken leeft! Dit bloemenveld bekent elk jaar opnieuw kleur, in de dagen en weken voorafgaand aan onze lokale veteranenbijeenkomst.”

Speciaal gevoel

„De witte anjer maakt een speciaal gevoel in ons los. De bloem, die herinnert aan het verzet tegen de overheerser tijdens de Tweede Wereldoorlog is ook hét symbool voor erkenning en waardering van onze veteranen. Wie ‘m op zijn of revers draagt, doet dat vol overgave, met trots. Daar spreekt hoop uit, en respect. Ik spreek graag de wens uit dat deze bloemen in vruchtbare grond mogen aarden en dat dit perkje jaarlijks wit zal schitteren.”

Gerben Rozeman op gitaar zong solo ‘From the time you say goodbye’ van Vera Lynn.

De onthulling was voorafgaand aan de veteranenbijeenkomst in De Meenthe.

Nieuws

menu