Asieladvocaten lanceren actie Groen Licht voor mensen op de vlucht aan de EU grens

Annelies Klinefelter roept op tot actie tegen schending van de mensenrechten. Foto: Wilbert Bijzitter

Annelies Klinefelter’, voorzitter van Christian Peacemaker Teams Nederland roept iedereen op mee te doen met de actie Groen Licht voor de mensenrechten en migranten op vrijdag 10 december, de dag van de mensenrechten. „Dus, zet je huis, vensterbank, dorpshuis, kerk, moskee, synagoge op 10 december in het groen,” is de oproep van Annelies. „En betuig steun aan je medemens.”

Mensen op de vlucht worden aan de Europese grens steeds vaker tegengehouden, mishandeld, opgejaagd, in gammele bootjes terug de zee op gestuurd of bewust met harde hand teruggeduwd uit grondgebied van de EU. Dit alles gebeurt om hen de mogelijkheid te ontnemen gebruik te maken van hun recht asiel aan te vragen in Europa.
Ngo’s en individuen die deze mensen in nood te hulp schieten, worden in de EU steeds vaker strafrechtelijk vervolgd.
De Vereniging van Asieladvocaten Nederland (VAJN) is van oordeel dat de EU jegens mensen op de vlucht op deze wijze mensenrechten schendt.

Niet de ngo’s en individuen die hulp bieden aan mensen in nood begaan een misdaad, maar lidstaten van de Europese Unie schenden mensenrechten jegens mensen op de vlucht. In Polen hangen bewoners langs de grens een groen licht aan hun huis als teken dat migranten in nood daar terecht kunnen voor hulp. Sommigen van hen durven het groene licht niet meer aan te doen uit angst voor repercussies door Poolse autoriteiten.

De Vereniging van Asieladvocaten geeft haar leden een groen licht cadeau en roept andere instanties en inwoners van Nederland op om 10 december, internationale dag van de mensenrechten, hun woning of gebouw groen te laten kleuren. Want mensenrechten gelden altijd en overal, en moeten door lidstaten van de EU gerespecteerd worden als mensen op de vlucht aan, op of over de grens van de EU asiel aanvragen. Mensen op de vlucht laat je niet in het donker, maar bied je een groen licht! Deze actie wordt door een groeiend aantal organisaties ondersteund, onder meer de landelijke fracties van GroenLinks, PvdA, D66, Christen Unie, Volt Nederland, Stichting Vluchteling, Defence for Children, Humanistisch Verbond, Tinkebell Foundation, Popupkerk, Pakhuis de Zwijger, COC en de Beroepsorganisatie Kunstenaars.

Nieuws

menu