Bakkerijen in Meppel, Hoogeveen en Steenwijk hebben het moeilijk. De kosten stijgen en dat leidt in een aantal gevallen al tot het doven van de bakovens: 'Ik denk dat we nog een klap gaan krijgen met z’n allen, ik houd mijn hart vast'

Bakkers laten brooddeeg het liefst zo lang mogelijk rijzen, des te lekkerder wordt de smaak en textuur van het brood. Hoe langer, hoe hoger, hoe beter. Helaas voor de bakkers is het brooddeeg niet het enige wat staat te rijzen. Hoge energieprijzen en inflatie zijn ook onderdeel geworden van het bestaan. Want gas, meel, tarwe, boter en zout zijn duur geworden. En dat kunnen de bakkerijen in Meppel, Hoogeveen en Steenwijk merken.

Willem Steenbergen van Echte Bakker Steenbergen in Meppel heeft alles nog onder controle.

Willem Steenbergen van Echte Bakker Steenbergen in Meppel heeft alles nog onder controle. Foto: Martijn Bijzitter

Die stijging van de kosten gaat de consument voelen, want de prijs van brood zal tot ver in 2023 fors hoger worden. Dit heeft alles te maken met de oorlog in Oekraïne en de sancties tegen Rusland. Volgens de bakkersbranche wordt brood daardoor twee keer zo duur. De kosten van bijvoorbeeld gas en baktarwe exploderen. De bakovens van de bakkerijen branden gortig, en dat slurpt gas.