Ban op hertenkampen, dus ook die in Steenwijkerland

Het hertenkamp in park Rams Woerthe. Archief Sieb van der Laan

Het kabinet houdt vast aan het plan om hertenkampen te verbieden. Dat zei minister Piet Adema (Landbouw) donderdag in de Tweede Kamer. “Het dier is bedoeld om vrij in de natuur te lopen.” Het gaat om het welzijn van de dieren, benadrukte Adema.

Herten komen niet op de lijst van hobby- en huisdieren die mogen worden gehouden. Daar staan dertig dieren op die wel gehouden kunnen worden. De lijst is op wetenschappelijke basis samengesteld en wordt op 1 januari volgend jaar ingevoerd. Dat betekent dat er dan niet meer met herten gefokt mag worden.

Om de paar honderd hertenkampen in het land tegemoet te komen, hoeven de bedrijven nog niet op die datum te sluiten. Ze mogen open blijven tot alle dieren gestorven zijn.

Park Rams Woerthe

Het besluit betekent ook het aanstaande einde van het hertenkamp in Steenwijk, in park Rams Woerthe. De villa is nu eigendom van monumentenorganisatie Hendrick de Keyser, maar het 10 hectare grote park in Engelse landschapsstijl, naar een ontwerp van Hendrik Copijn, en het hertenkamp zijn in eigendom van de gemeente gebleven. Voor de coronaperiode was er een plan in de maak van een opwaardering van het park, maar dat ligt nu stil. Mocht het plan worden opgepakt, dan zal er herziening moeten komen.

Ook Vollenhove en Vledder hebben een hertenkamp en zullen dus op den duur verdwijnen.

Nieuws

menu