Bas Media uit Steenwijk filmt Sinttoneel in Theater De Meenthe: 'Kunnen kinderen op school toch nog kijken'

Maandag en dinsdag werd het Sinterklaastoneel opgenomen in De Meenthe. Foto: Wilbert Bijzitter

De baard van Sinterklaas wordt nog even bijgewerkt. De plaspiet holt vlak voor de toneelvoorstelling opnieuw naar het toilet en de andere pieten maken achter de coulissen selfies. Ook nog even een foto met alle tonelisten. Iedereen oogt ontspannen en even later duikelen de pieten al over het toneel. Weliswaar in een lege theaterzaal.

Lachende en krijsende kinderen die enthousiast meeleven met het Sinttoneel. Elk jaar is het een waar feest van interactie. Het was er allemaal niet, afgelopen maandag en dinsdag. Normaal gesproken bevolken zo’n vijftienhonderd kinderen dezer dagen de fraaie stoelen van het Meenthe theater. Helaas heeft corona ook dit leuke feestje voor kleine en grote kinderen voor het tweede jaar op rij verpest. De onderwijskrachten van de scholen zorgen als ware artiesten voor veel hilariteit.

Daar zit ook maanden oefening in, want in september begonnen ze al met de voorbereidingen. „Verplaatsen van grote groepen kinderen van basisscholen naar de Meenthe en weer terug, is met deze hoge besmettingscijfers geen optie. Zeker onder kinderen is het aantal besmettingen erg hoog”, zegt Jan Wiersma begripvol over het afblazen van het feest. Hij is coördinator van het Sinttoneel. „De schoolbesturen van Accrete, Op Kop, en Catent, hebben terecht bij ons aangegeven dat dit onder de huidige omstandigheden niet kan.”

‘Kijken hoe het wel kan’

Doordat de coronaregels zijn aangescherpt en theaters sinds zondag om vijf uur ’s middags de deuren moeten sluiten kon ook de voor maandagavond geplande voorstelling de prullenbak in. Maar in Steenwijk zijn ze niet zo snel voor één gat te vangen. Of zoals theaterdirecteur Han Evers zegt: „Als het onder de huidige regels niet lukt zo we het graag willen, dan kijken we naar hoe het wel kan.” En na enig denken werd er een aardige formule uit de hoge hoed getoverd.

Maandag was Bas Media ingehuurd om een videoregistratie van de voorstelling te maken. „Nadat de beelden zijn gemonteerd kunnen de kinderen later deze week op school via een speciale link naar het Sinttoneel kijken. En dat fleurt het Sinterklaasfeest toch nog een beetje op”, zegt Wiersma. „Ja, we zijn hier blij mee. Want de kinderen zien zo het toneelstuk. En op deze manier is er ook enige beloning voor de inspanningen van de leerkrachten.” Johan ‘Sierd’ van den Kornput en vaandeldrager Jan Wiersma verschenen voor aanvang op het podium. Ze vertelden dat de befaamde veldheer van weleer een goede vriend was, en nog steeds is, van Sinterklaas. Zo werd een link gelegd met de Spaanse geschiedenis van Steenwijk en de goedheiligman van Spaanse bodem.

‘Inpakken en wegwezen’

Op de theatervloer werd dit jaar het stuk ‘Inpakken en wegwezen’ opgevoerd. Maar zo snel bleek het in de praktijk niet te gaan. Pakjesboot 12, het schip van de Sint, lag klaar in de haven van Barcelona. Pieten maakten niet zo’n haast met het inladen van de pakjes. Ze liepen wat te lummelen en ze maakten ook pakjes open in plaats van ze aan boord te brengen. Want soms zaten er leuke spelletjes in, en ze hadden nu de ultieme kans om die een keer te spelen. Piet ‘Infentario’ zorgde ervoor dat alles een beetje op schema bleef voor vertrek. De boot hing ook een paar keer scheef, omdat de pakjes met weinig beleid werden gestapeld.

Op het bekende wijsje van ‘Ik heb een boot’ werd er vrolijk gezongen: ‘Sinterklaas heeft een hele mooie boot. Vol cadeautjes, wat is hij toch groot.’ Maar het liep niet gesmeerd en dat werd nog erger toen er plotseling twee inspecteurs in de haven verschenen. Robben en Rooijer gaven zich uit als Koninklijke inspecteurs, die namens de koning alle pakjes wilden controleren. Die moesten weer van de boot naar het pakhuis. Alle speelgoed werd door de twee afgekeurd, en de spulletjes voor de kinderen mochten niet mee naar Nederland. Een ramp, en op tijd vertrekken zat er al helemaal niet meer in. Kapitein Barko zat met de situatie in de maag. Eigenlijk was er nog maar één die de situatie kon redden, Sinterklaas zelf. Hij telefoneerde zelfs met koning Willem Alexander in Nederland. „Goedendag Willem, waren je dochters vorig jaar blij met de cadeautjes, en Maxima met haar paarse nachtjapon?” Dat laatste bleek niet het geval. „De japon ligt nu in de container van het Leger des Heils.”

Vrachtwagen vol pakjes

De koning kende de twee inspecteurs niet, dus was de eerste argwaan gewekt. Pescado de luisterpiet was aan het vissen, en kreeg in de gaten dat het om twee boeven ging. Ze wilden de pakjes stelen en verkopen. „Dan hebben we een hoop geld. Kopen we een eiland, een straaljager, een villa met zwembad en een Max Verstappen auto”, zo was hoorbaar. Sint kwam er zelf in het grote boek achter dat Robben en Rooijer geen brandschoon verleden hadden. Als kinderen al niet. En dat in combinatie met de informatie van de luisterpiet was voldoende om de boeven te ontmaskeren. Maar daarmee was het probleem nog niet opgelost, want met de boot konden de Sint en zijn pieten niet meer op tijd in Nederland aankomen. Daarom werden Robben en Rooijer voor straf met hun vrachtwagens vol pakjes vooruit gestuurd, zodat alles toch nog op tijd in Nederland was. En om dat te bereiken moet je ‘Inpakken en wegwezen’.

Nieuws

menu