Bidstond voor christenen in India

Elisha Chowtapalli en zijn vader distribueren voedsel onder weeskinderen, weduwen en bejaarden. Door corona is dat extra moeilijk. Foto: Klaas de Jong

Op dinsdag 31 augustus om 19.30 uur begint in Het Baken aan de Dolderweg 23A in Steenwijk een bidstond voor de christenen in India. Deze avond is een vervolg op de actie van de organisatie Open Doors en wordt georganiseerd door de baptistengemeente van Steenwijk.

India staat op plaats 10 van de landen waar christenen het meest worden vervolgd. Maar er speelt meer in dit grote land met ruim 1,3 miljard inwoners waarvan slechts zo’n 70 miljoen christen is. De meesten van hen behoren tot de zogenaamde onaanraakbaren (Dalits). In het hindoeïstische India zijn de mensen verdeeld over vier kasten. Volgens hun religie schiep oppergod Brahma de hoogste kaste, de brahmanen, uit zijn hoofd en de laagste uit zijn voeten. Maar Brahma schiep de onaanraakbaren niet. Zij vallen buiten het kastenstelsel en zijn al 3.000 jaar veroordeeld tot een soort van slavenbestaan. De benaming onaanraakbaar kun je letterlijk nemen: iemand uit een kaste wordt al onrein bij een vluchtige en onbedoelde aanraking.

Klaas de Jong zal op de bidstond iets vertellen over het leven van de christen Elisha Chowtapalli die als onaanraakbare in een dorp opgroeide. Het werk dat hij nu doet voor weeskinderen, weduwen en bejaarden wordt ernstig belemmerd door de overheid. Een nieuwe wet vereist dat giften uit het buitenland alleen via een speciale rekening op de staatsbank mogen binnenkomen. De achtergrond van de wet is het streven van nationalisten naar een staat die100% hindoeïstisch is. De aanvraag van Elisha voor zo’n rekening bij de staatsbank blijft evenals andere al anderhalf jaar liggen.

Genoeg reden om mee te bidden.

Nieuws

menu