Bjarne Bouwer uit Giethoorn pakt goud tijdens wereldbekerevent zeilen in Medemblik: 'We hebben stappen gemaakt'

Bjarne Bouwer en Laila van der Meer. Sander van der Borch | Watersportverbond | Allianz Regatta

Bjarne Bouwer (18) en Laila van der Meer (20) hebben hun eerste wereldbekerevenement gewonnen en plaatsten zich daarmee voor het eerst voor een medalrace (die ook werd gewonnen) en pakten voor het eerst de gouden medaille bij de senioren. Helaas, zo stelt Bouwer, gebeurde dit in een veld van slechts vier teams, die ze nog goed kennen uit de jeugd.

„Natuurlijk zijn we er blij mee, maar het goud zou veel meer waard zijn geweest met veel meer boten”, vertelt Bouwre. „Je verheugt je op een groot veld, maar de bulk van de vloot, die wel ingeschreven was, bleef op het laatste moment achter in Santander. Corona wierp toch een te grote drempel op voor ze, denk ik.”

Stappen gemaakt

„Onze tegenstanders hier, twee Italiaanse teams en een Duits team, kennen we nog goed uit de jeugd. Dat we hier met zoveel punten verschil winnen geeft wel aan dat we veel stappen gemaakt hebben afgelopen periode”, vindt Bouwer. „We hebben wel een gat geslagen. We hebben de tijd heel efficiënt benut met de goede mensen om ons heen, vanuit TeamAllianz. En natuurlijk geeft het zelfvertrouwen deze overwinning. We hebben ook geleerd onze leidende positie te moeten verdedigen, normaal komen we meer van achteren. Dus al met al best leerzaam en het staat mooi op onze cv: goud op een wereldbekerwedstrijd.”

Nu, na de eindexamens op school, gaat de blik op het WK Onder 23 in het Poolse Gdynina. Daar treft het duo de sterkste jonge Nacra17-teams ter wereld. „We zijn blij weer internationale wedstrijden kunnen varen, met het EK in Griekenland en WK in Oman hebben we mooie uitdagingen voor de boeg.”

Geslaagd?

Komende periode leggen ze de focus meer op het zeilen en ze hopen dat er voldoende progressie wordt gemaakt om komende wedstrijden met de wereldtop mee te kunnen doen. „Nog geen Olympische spelen dit jaar voor ons, al was dat bijna gelukt, maar voor kwalificatie voor Parijs 2024 zullen we ons snel bij de wereldtop moeten voegen, die begint volgend jaar waarschijnlijk al weer”, zegt Bjarne Bouwer. „Nu even genieten en hopen dat ik deze week mooi nieuws krijg dat ik geslaagd ben voor mijn vwo-diploma.”

Nieuws

menu