Blijdschap bij Hildo Krop Museum in Steenwijk na schenking van nieuwe schilderijen: 'Vermoeden dat Krop dit werk rond 1917 heeft geschilderd'

Het schilderij met de beeltenis van broer Hendrik Krop.

Het schilderij met de beeltenis van broer Hendrik Krop. Foto: Loek van Vlerken

Blijdschap dat het Hildo Krop Museum weer open is voor publiek. Bestuur en vrijwilligers zijn ook blij met een aantal nieuwe aanwinsten. Zo is er sprake van schenking van een tweetal schilderijen. Beide schilderijen zijn afkomstig van Hein Spanjaard uit Zwolle.

Hildo Krop was beeldhouwer, maar wat niet iedereen weet is dat hij ook behoorlijk goed kon schilderen. „Wanneer je als museum pretendeert de veelzijdigheid van deze kunstenaar te tonen en uit te dragen, en dat doen wij, dan verzamel je ook zijn teken en schilderwerk”, aldus Wim Heij. Eén van de twee schilderijen betreft een voorstelling van de OLV-toren van Amersfoort, in de volksmond ook wel de Lange Jan genoemd. „We vermoeden dat Krop dit werk, van 39 bij 20 centimeter, rond 1917 heeft geschilderd, ten tijde van zijn werkzaamheden aan de drie reliëfs van het Belgenmonument aldaar. We komen tot deze opvatting op grond van de signering, het kleurgebruik, de wijze van schilderen en de vergelijking met ander vroeg werk uit onze collectie.”

Bovendien zijn er meer voorbeelden van schilderwerken van zijn hand en plaatsen waar hij in dezelfde periode op locatie aan beelden werkte. „Een treffend voorbeeld zijn de ter plekke gehakte beelden voor de Wilhelminabrug in Den Bosch, en het in diezelfde tijd gemaakte olieverfschilderij van de Sint Jan. Dat is ook te zien in ons museum”, zo vervolgt Heij.

Fraai portret broer

Het tweede schilderij betreft een fraai portret, 57,5 bij 39 centimeter, van de twee jaar oudere broer van Hildo. Het gaat om Hendrik Krop, die leefde van 1882 tot 1975. Deze, olieverf op linnen geschilderde, portretkop werd in 1944 vervaardigd. Het is van de hand van schilder, graficus, tekenaar en etser Alfred Löb. „In het jaar 2000 waren we al in de gelegenheid het grote, door de Vlaamse portretschilder Isidore Opsomer, geschilderde portret van Hildo te verwerven. Met deze schenking van Hendrik zijn als het ware de beide broers, die in hun jeugd in Steenwijk zo veel met elkaar optrokken, weer onder één dak herenigd.” En er is de afgelopen tijd nog meer fraais bij het museum binnen gekomen. „Onder meer een ESKAF dekselpotje, met een hoogte van 14,3 centimeter, naar een ontwerp van Krop.” In 2009 is nog een boek uitgekomen met daarin de ontwerpen van Krop voor ESKAF.

‘Oventje van Krop’

Museum Hildo Krop komt binnenkort ook in het bezit van het oventje waarin Hildo Krop zoveel van zijn kleine plastiekjes heeft gebakken. Het oventje komt uit de nalatenschap van wijlen Adriana Baarspul. Ze heeft in 2018 al een toezegging gedaan aan het museum, dat zij na haar overlijden aan hen het oventje wilde schenken. „Dit kolengestookte oventje schafte Hildo Krop rond 1927 aan. Krop creëerde in dit oventje een serie kleine beeldjes, zoals mensfiguurtjes, fauntjes, en kleine beestjes.’ Krop heeft in dit bijzondere oventje veel geëxperimenteerd.” Deze nieuwe aanwinst krijgt een mooie plek in de keramiekzaal van het museum.