Blokzijl Klassiek brengt een hartverwarmend concert

Het Puellae Kwartet bestaat uit violisten Annefloor Plantinga en Julia Doornebosch, altvioliste Nouschka van Schaik en celliste Loïs van Malenstein.

Het Puellae Kwartet bestaat uit violisten Annefloor Plantinga en Julia Doornebosch, altvioliste Nouschka van Schaik en celliste Loïs van Malenstein. Foto: Blokzijl Klassiek

Het zijn niet de zesentwintig leden van het Nederlands Jeugd Strijkorkest (NJSO) die zondag 12 december een boeiend programma spelen in de Grote Kerk van Blokzijl, maar de vier musici van het Puellae Kwartet. Een heel orkest plaatsen op anderhalve meter afstand in die ruimte is nu eenmaal niet mogelijk. Het optreden van het NJSO is daarom afgelast.

Om toch muziek te kunnen brengen in deze donkere dagen, heeft Blokzijl Klassiek de programmering aangepast en het Puellae (meisjes) Kwartet uitgenodigd. Het concert begint om 15.30 uur en bezoekers moeten bij de ingang een vaccinatiebewijs, of herstelbewijs, of een negatieve test laten zien. Iedereen dient 1,5 meter afstand te bewaren en tijdens verplaatsing een mondkapje te dragen. Het concert heeft geen pauze.

Het jonge, zeer getalenteerde kwartet, dat is opgericht in 2017, bestaat uit de violisten Annefloor Plantinga en Julia Doornebosch, altvioliste Nouschka van Schaik en celliste Loïs van Malenstein. Ze studeren alle vier aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen en hebben de afgelopen jaren een groot aantal concerten gegeven op diverse Nederlandse podia en in Duitsland. Een recensent van een Duits dagblad meldde over hun optreden: ‘Klassischen Hörgenuss vom Feinsten’. De vier volgden masterclasses bij een van ’s werelds beroemdste strijkkwartetten, het Jerusalem Quartet. Ze wonnen eerste prijzen op het Britten Vioolconcours en het Prinses Christina Concours en bespelen alle vier een strijkinstrument van gerenommeerde vioolbouwers.

Tijdens het concert van 12 december spelen de vier een heel aantrekkelijk kwartet van een verliefde Mendelssohn, de Fünf Stücke für Streichquartett van Schulhoff, een kleurrijke en expressieve danssuite met een schitterende tango en Debussy’s ‘La plus que lente’ een humoristische parodie op de wals.

Reserveringen bij voorkeur via www.blokzijlklassiek.nl en verder bij Jan Broekhuizen, tel: 06-15368085.