Boek en voorstelling Keihard Opstaan van Erik Krikke is vervolg van Operatie Geslaagd: 'De onoverwinnelijkheid staat centraal, want de strijd met mentale en morele verwondingen blijft'

Met zijn boek en later de voorstelling Operatie Geslaagd bracht Steenwijker Erik Krikke met zijn band 7even Bridges een indringend relaas over de verwoestende impact van posttraumatische stress stoornis (PTSS). Dit krijgt een vervolg: Keihard Opstaan in boekvorm én als theatervoorstelling. „Want het verhaal was niet af en is nooit afgelopen”, zegt Erik Krikke.

Erik Krikke en de band 7even Bridges met hun eerdere voorstelling Operatie Geslaagd.

Erik Krikke en de band 7even Bridges met hun eerdere voorstelling Operatie Geslaagd. Archieffoto: Wilbert Bijitter

De nu 45-jarige veteraan was in 2007 tien weken operatieassistent chirurgie in een militair ziekenhuis in Kandahar in Afghanistan. De uitzending heeft de rest van zijn leven bepaald. Eenmaal thuis moest zijn grootste gevecht nog beginnen: PTSS. Jarenlang heeft hij de oorlogstrauma’s weggestopt. Hij overwoog om zelfmoord te plegen. Tot hij zelf hulp zocht. „En dat is geen schande.” Hij ging naar zolder, zocht zijn oude plunjezak met daarin zijn dagboek op en herbeleefde die tien zware weken in Afghanistan.

Nieuws

menu