Bolwerktuin is feestelijk geopend

Een buurtinitiatief, zoals de aankleding van de Bolwerktuin in de Steenwijker wijk Woldmeenthe vorig jaar, kan rekenen op hulp van de provincie.

Een buurtinitiatief, zoals de aankleding van de Bolwerktuin in de Steenwijker wijk Woldmeenthe vorig jaar, kan rekenen op hulp van de provincie. Archieffoto: Sieb van der Laan

De Bolwerktuin is zaterdagmiddag feestelijk geopend. Twee omwonenden knipten een lint door en onthulden een bord met sponsors.

Het begon met een krantenartikel over agrariërs die op de randen van akkers zonnebloemen plantten. „Toen hebben we zakjes zonnebloempitten uitgedeeld met een briefje met daarin het verzoek die te kweken en bij het veld te plaatsen. We waren te laat en het was die zomer te droog. Maar het idee om het kale grasveld te verfraaien was ontstaan”, zei Theo Leferink van de werkgroep Bolwerktuin.

Het jaar erna werd het idee weer opgepakt en zo stonden er zo’n 150 zonnebloemen. Dit jaar is de verwachting dat er 1000 zonnebloemen zullen staan. Er ontstond een werkgroep, die volop bezig is geweest. Dankzij de gemeente en vele sponsoren zijn de platanen, die ooit voor De Gouden Engel geplaatst, zijn er naast de bomen fraaie picknicktafels gezet, is er voor de kinderen een klimboom en is er een groot insectenhotel geplaatst. In december zijn maar liefst 3.000 bollen geplant, die momenteel voor een mini-Keukenhof zorgen.

Tekst gaat onder foto verder

„Samen hebben we veel kunnen bereiken. Centraal staat de ontmoeting, maar dat is in deze coronatijd lastig. Maar als het allemaal weer kan, dan gaan we leuke activiteiten organiseren. Er wordt gedacht aan een buurtbarbecue en een spelletjesdag. Tot die tijd: Geniet van de kleurenpracht van de bloemen, van de spelende kinderen en van vrolijke gezichten.”