Bon Appétit bij de knusse foodtrucks tijdens gezellig druk Vestingfeest: 'Nacht van Steenwijk gaat door, we kijken nog naar hoe het mag' (met video)

Het culinaire looporkest in kokskostuums blaast zich de longen uit het lijf. En op het marktplein klinkt ‘Bei Mir Bist Du Shein’ van The Andrew Sisters. Heerlijk sfeertje, prettig zonnetje, en op de houten bankjes op het plein genieten van alle lekkers dat bij de foodtrucks wordt aangeboden. Het was nog even spannend, maar de gemeente gaf toch groen licht voor wat zitbankjes rond de trucks. En dat is een stuk gezelliger dan eten en drinken ‘to go’.

„Wat een drukte. Er is geen terrasstoel meer beschikbaar. En toch houden mensen zich goed aan de regels”, zo ervaart coördinator Vestingfeesten Arnold Struik. Er staan tien foodtrucks op de Markt. „Zo kunnen we goed voldoen aan de coronaregels. Och als alles meezit kunnen we volgend jaar weer zestien of zeventien trucks op het plein zetten.” Ook de Nacht van Steenwijk gaat later deze maand door. „We moeten alleen nog even zien wat precies mag.”

‘Gelati di Tony’

En wat is er nou lekkerder dan Italiaans ijs? Grote drukte bij de truck van ‘Gelati di Tony’, van Henk en Ineke Mulder uit Assen. „Twee jaar geleden hebben we hier al een keer gestaan. Hartstikke gezellig”, zegt Ineke. Er worden ook crêpes verkocht, oftewel flensjes. Een dunne variant van de pannenkoek. Ineke lacht. „Wie Tony is? Weet ik niet, maar Henk klinkt niet Italiaans.”

Het woord corona valt, het echtpaar is door creatief te zijn de crisis aardig doorgekomen. Er mocht niet veel meer, maar je moet wel eten. We zijn daarom een frisdrankgroothandel begonnen. Ook hebben we bij huis een ijsstalletje ingericht en verkochten we aardbeien.”” Kleindochter Jaily van elf werkt al dapper mee. Er staat een klein ijskarretje voor de truck met het opschrift ‘Gelati di Jaily’. „Ze is vrij van school, tja dan gaat ze graag mee. Vindt ze leuk. Misschien gaat ze in de toekomst ons werk wel voortzetten.”

‘La Piccola Cucina’

‘La Piccola Cucina’, oftewel de kleine keuken, prijkt er op een fraai oud busje. „Ik ben gek van Peugeot, dit busje is een Peugeot J7”, zegt Marleen Scheper. Ze hebben de verkoop dichtbij huis. „Mijn man Jan en ik wonen in Zuidveen.” Marleen zit al een kwarteeuw in de catering. „Voor defensie. De droom is altijd iets voor mezelf doen geweest. Dit is onze eerste markt. We zijn nog maagd in deze business. Zien hoe het gaat lopen. We blijven daarnaast ook werken hoor. Ik 32 uur in de catering en Jan fulltime in de groenvoorziening.”

De knusse kleine keuken heeft veel te bieden. „Broodjes hamburger, kipburger, hotdogs, en alles vers. Geen fabrieksspul. Verder ook broodjes gezond, verse salade, en veel meer.” Ze geniet van het vak. ?”We verzorgen ook allerlei feestjes en verjaardagen. Wij kijken altijd wat mogelijk is en zijn te vinden via onze website en sociale media.”

Mega drukke kindermarkt

De kindermarkt rond de Sint Clemenskerk en Neerwoldstraat wordt elke week drukker. Harm Jan van Rosmalen is met dochter Naomi met een kleedje neergestreken op het kerkplein. „Af en toe moet je speelgoed een beetje opruimen, en dan is zo’n rommelmarkt een prima gelegenheid. We waren hier om half acht al en hebben het nodige verkocht. Het loopt lekker door”, zegt Harm Jan. Voor de opbrengst is al een bestemming, hoewel? „Alles gaat in de spaarpot”, roept Naomi.

Harry Smit loopt in de Neerwoldstraat. Vroeger stond hij met een kraam in de Onnastraat, maar tweedehandsspulletjes verkopen voor senioren is er ook dit jaar niet. Daar waren wel plannen voor, maar het is voorlopig geschrapt vanwege corona. „Jammer hoor. Mis het wel. Maar in de vroegere opzet was het voor een standhouder ook wel vrij duur, 27.50 euro voor een kraam. Vroeger stonden we op Koninginnedag 30 april. Hoefden we niks te betalen. Misschien in een nieuwe opzet maar een kleedjesmarkt doen, dat kan ook prima.” Spulletjes van Harry zijn nu te koop in de Spijkervetstallen. „Ansichtkaarten en boeken over Steenwijk. Zitten mensen soms op de knieën tussen van alles te zoeken. Ja, daar kan ik van genieten.” En er is voor Smit goed nieuws. „Volgend jaar is er zeker weer een seniorenrommelmarkt. Hoe we dat precies doen, moeten we nog even bekijken”, aldus Arnold Struik.

Pand Zoer

Ook veel drukte in pand Zoer. Vrijwilligers van de PKN kerk verkopen daar speelgoed en curiosa. „De opbrengst is voor schoolkinderen in Congo. Daar hebben we als diaconie al jaren een band mee”, vertelt één van de dames. Ook veel buitenlandse toeristen zoeken tussen de spulletjes. „Herzlichen dank”, zo klinkt het tevreden uit de mond van een man die een paar fraaie glazen heeft gekocht. „We zijn hier alle Vestingfeestwoensdagen open.” Er worden ook knieperties verkocht en voor gebouw de Klincke wordt het beslag voor pannenkoeken alvast in de koekenpannen gedaan.

Zeer waardig vervanger

Phil Bee, met zijn rauwe stem, toonde zich woensdagavond een zeer waardig vervanger van The Soul Mosquito’s. Het parkconcert in Rams Woerthe trok een volle bak aan bezoekers. Blues en Soul, Philippe Bastiaans en zijn band maakten er een mooie show van. De Belg van geboorte, die zijn eerste levensjaren doorbracht in Tilburg, merkte op de setting in het park fraai te vinden. „Al ben ik hier nog nooit geweest in Steenwijk. Maar wat heb ik dit gemist, zo’n liveoptreden. Geweldige plek hier man.”

‘I Need Your Love so Bad’ , is een heerlijke meezinger. Er klonk een dankbaar applaus. En ook ‘ Got to Get Better in a Little While’ , geschreven door Eric Clapton, ligt prima in het gehoor. En dat geldt ook zeker voor ‘ Soulshine ’ van Warren Haynes. Leuk bij het concert was de samenstelling van het publiek. Veel zestigplussers, maar ook veel jeugd. Kortom, schijnbaar muziek van alle tijden.