Bordjes verboden te duiken / zwemmen aan Steenwijkerdiep snel verdwenen

„De twee bordjes hingen er nog maar net en even later waren ze ook al weg”, is aan het Steenwijkerdiep hoorbaar. Het opschrift is: ‘verboden te duiken / zwemmen’.

Een van de twee borden die zijn verdwenen.

Een van de twee borden die zijn verdwenen. Eigen foto

Handhavers van de gemeente Steenwijkerland hadden de bordjes aan de Burgemeester Schippersbrug vastgemaakt. Een halve dag later waren ze al weg. „Kort nadat de bordjes hingen is er jeugd gekomen met gereedschap, die de bordjes van de brug hebben gehaald.”

De reacties op de verbodsborden zijn wisselend. De één vindt het duiken vanaf de brug in het water gevaarlijk, de ander niet. Met het zwemverbod hebben veel bewoners aan het Steenwijkerdiep meer moeite. „Och, als ze geen rommel achterlaten en niet abnormaal veel lawaai maken, moet het kunnen. Er zijn ook mensen die met de boot in de haven liggen en regelmatig even in het water springen. Zwemmen is op deze locatie vrij onschuldig.”

Gevaarlijk

Bewoners hebben ook gezien dat politie en boa’s, zelfs in park Rams Woerthe, naar de verdwenen borden hebben gezocht. Die zijn nog niet boven water. Gemeente Steenwijkerland geeft aan dat zwemmen en duiken vanaf de brug niet mag. „Bij ons is een aantal meldingen binnengekomen over onder andere jongeren die vanaf de brug het water induiken. Dat is echt levensgevaarlijk”, zegt gemeentelijk voorlichter Dagmar Burgers. „We willen geen ongelukken. Je weet niet wat er onder water ligt, je kunt tijdens de landing verkeerd terecht komen en vergeet de aanzuigende werking van boten die er varen ook niet.”

Ook zwemmen is verboden

Zwemmen mag ook niet. „Zwemmen is op dit soort locaties ook verboden, artikel 8.08 van het Binnenvaartpolitiereglement. Daarom zijn er bordjes geplaatst. Die worden binnenkort weer opnieuw opgehangen. Als je je er niet aan houdt, kan het je een boete van 150 euro opleveren.”