Borstbeeld is eerbetoon aan Gerard Rutger Buisman. Hij drukte onuitwisbaar een stempel op de samenleving

Het bronzen beeld is onthuld door echtgenote Aly en de 7-jarige kleinzoon Gerard Buisman, die naar opa is vernoemd. Foto: Wilbert Bijzitter
De in 1952 in Steenwijk geboren en opgegroeide Gerard Rutger Buisman heeft met name de Kop van Overijssel betrokken in zijn breed scala van muzikale en vocale activiteiten. Hij zong over de diverse steden, dorpen en kernen en de mensen die daarmee – zoals hijzelf – waren verknocht. Daarom nam de Stichting Stad en Streek het initiatief voor het beeld, dat door Photosculpura is gerealiseerd en is gegoten in kunstgieterij Wetten in Panningen. Dat is mogelijk gemaakt dankzij (financiële) medewerking van de gemeente Steenwijkerland, Rabotheater De Meenthe en een particuliere sponsor.
De onthulling van het beeld werd bijgewoond door familie, vrienden en andere betrokkenen. Wethouder Trijn Jongman van de gemeente Steenwijkerland noemde Buisman „een markante verschijning, die altijd zichzelf is gebleven.” Heel terecht heeft hij volgens de wethouder de erepenning van de gemeente Steenwijkerland gekregen en is hij koninklijk onderscheiden.
Onuitwisbaar stempel
In een bomvol Vestzaktheater kwam donderdagmiddag nog eens nadrukkelijk tot uiting welk onuitwisbaar stempel Gerard Rutger Buisman in zijn actieve muzikale leven op de samenleving van stad en regio heeft gedrukt. „We verstonden en begrepen hem in de streektaal, waarin hij zo treffend zong over stadjes en dorpen, maar ook over mensen’, aldus cultuurwethouder Trijn Jongman. „Heel fijn, dat het superinitiatief is genomen om dit fraaie beeld te plaatsen. Hij verdient dat.”
In zijn welkomstwoord betitelde voorzitter Han Evers van de Stichting Stad en Streek het werk van Buisman als ‘cultureel erfgoed’. De clip ‘Ik ben een troubadour’ vormde de start van de bijeenkomst, die aan de officiële onthulling van het borstbeeld is voorafgegaan. Later werden ook enkele andere onvergetelijke nummers (zoals ‘Ene veur ene ’ en ‘Vaal dood moat, leef ie ook nog’ ) en vanzelfsprekend als finale de door allen spontaan meegezongen ‘Steenwieker toorn’ ten gehore en in beeld gebracht. Het betrof slechts een gering deel van de omvangrijke collectie, die Buisman samen met ‘camerakunstenaar’ William ten Kate heeft vervaardigd en uit liefst 69 (!) clips bestaat.
Maar er werden ook livenummers van Buisman ten gehore gebracht, onder meer ‘De Maark’ en ‘De oog’n dichte’ , vertolkt door Bogey & the Longhorn, waarna tot verrassing de familie zelf ‘Spijt’ en ‘Stad Steenwiek’ speelde en zong.
Folkert Jellesma, die vele jaren met Gerard Rutger Buisman deel uitmaakte van Fragment, belichtte de muzikale loopbaan van Buisman, die begon met Guy’s Act. Vervolgens was hij onder meer muzikaal actief bij Flagstone, het Nicole Reijmer Trio en Les Chevaux, met welk dans- en feestorkest hij bijvoorbeeld dagenlang actief was met carnaval. „Maar een weekeinde lang zingen over een ‘Paard in de gang’ lag hem toch minder goed”, concludeerde Jellesma.
Symbool
Hayo Apotheker, de eerste burgemeester van Steenwijkerland, was vanwege vakantie verhinderd om de officiële onthulling bij te wonen. „Ik was graag gekomen, want het is heel goed dat Buisman wordt vereeuwigd”, zo liet hij weten. Apotheker refereerde aan de herindeling van begin deze eeuw en de aanloop daarnaar toe, waarin hij Buisman als een symbool voor Steenwijkerland heeft leren kennen. „Ik herinner me nog goed een gemeenteavond in het voorjaar van 2001 in Scheerwolde, waar ik toen het nieuwe kernenbeleid uiteenzette voor alle delegaties van Plaatselijk Belang en de eenwording probeerde vorm te geven. Het lied van Buisman waarin alle 36 kernen werden genoemd was legendarisch en symboliseerde heel mooi de Kop als geheel.”
Einde Stad en Streek
Met het initiatief en de medefinanciering van het borstbeeld van Gerard Rutger Buisman is er tevens een einde gekomen aan de activiteiten van de Stichting Stad en Streek, die in de afgelopen halve eeuw veel voor de samenleving heeft betekend. Vanaf 2006 is bijvoorbeeld de Pluim van het Jaar uitgereikt.
‘Stad en Streek’ is als Stichting in 1969 de voortzetting geworden van wat vanaf 1964 het Actiecomité was en evenementen financieel stimuleerde en ook zelf organiseerde. Dat alles is nu voorbij, omdat de financiële bronnen zijn opgedroogd. „Aan alles komt een einde”, aldus de laatste voorzitter Han Evers gistermiddag. Het huidige bestuur (verder bestaande uit Gerard Ardesch en Henk Ymker) heeft het laatste geld heel bewust willen besteden aan de realisering van het borstbeeld. Een soort laatste pluim als eerbetoon aan het fenomeen Buisman.