Boutique Zero Zero is nu uitgiftepunt Armoedefonds maandverband en tampons

Boutique Zero Zero is nu het officiële uitgiftepunt van het Armoedefonds, dat maandverband en tampons aan alle vrouwen met een kleine beurs mag verstrekken in Steenwijk. „Menstruatiearmoede is een groot taboe.”

Bij Boutique Zero Zero is maandverband gratis af te halen.

Bij Boutique Zero Zero is maandverband gratis af te halen. Foto: René Wiegmink

Eén op de tien vrouwen in Nederland heeft volgens het Armoedefonds soms geen geld voor maandverband of tampons. Dat vindt Greetje van Dijk, vrijwilliger van Boutique Zero Zero, niet verwonderlijk. „Stel je hebt een gezin met een moeder en twee dochters. Alle drie hebben 30 verschoningen per maand nodig. Dat kost in totaal € 45 en dat is zo’n hoog bedrag, dat veel mensen dat niet op kunnen brengen,” rekent ze voor. Hiervoor heeft het Armoedefonds zelfs een woord bedacht: ‘menstruatiearmoede’. „En dat is een groot taboe,” weet eigenaresse Kathleen Walvoort.
„Sommige vrouwen en meisjes moeten zich behelpen met wc-papier of melden zich zelfs ziek op school of hun werk uit angst dat ze doorlekken.”

Menstruatiearmoede

Om menstruatiearmoede te bestrijden heeft het Armoedefonds al 133 uitgiftepunten in het land geregeld. Boutique Zero Zero is nu één daarvan. „Alle meisjes en vrouwen in Steenwijk die geen maandverband of tampons kunnen kopen zijn welkom om die hier gratis op halen,” zegt Greetje. Dat kunnen volgens haar vrouwen zijn die een voedselpakket van de Voedselbank krijgen, maar ook scholieren, studenten en anderen die van een minimuminkomen moeten rondkomen. „Wij verstrekken al gratis verzorgingsproducten aan minima. De menstruatieproducten zijn een mooie toevoeging,” aldus Kathleen.


Statiegeldactie

Ander goed nieuws is dat Coop in Steenwijk de opbrengst van de statiegeldactie gaat besteden aan Boutique Zero Zero. De supermarkt verdubbelt bovendien het eindbedrag. Deze actie geldt vanaf oktober tot en met december. „Van de paar honderd euro die het oplevert, gaan we verzorgingsproducten voor minima kopen,” vertelt Kathleen. Ze wil nog benadrukken dat ook mensen met een hoger inkomen welkom in Boutique Zero Zero zijn. „Wij zijn een kledingbank, maar ook een kringloopwinkel en van de opbrengst daaruit kunnen we weer producten voor minima aanschaffen,” legt ze uit.


Najaars- en wintercollectie

Vorige week hebben de vrijwilligers de najaars- en wintercollectie in de boutique opgehangen. Het is dus de moeite waard om nu een kijkje te komen nemen. „We hebben kwalitatief goede kledingstukken voor mannen, vrouwen en kinderen, waaronder zelfs een trouwjurk en feestdagkleding,” vertelt Greetje. De hoeveelheid meisjeskleding van maat 110 tot 176 is nog gering. Mensen die deze kleding nog over hebben, roepen de vrijwilligers daarom op om die naar Boutique Zero Zero te brengen. Ze zoeken trouwens ook nog een aantal collega’s om in de winkel te helpen. Daar kun je trouwens ook terecht om je dekbedden, dekens en gordijnen te laten wassen. Meer informatie en openingstijden op www.boutique-zerozero.nl of Facebook.