Brandbom met benzine is oorzaak van afgebrande hotel in Blauwe Hand

Het afgebrande hotel.

Het afgebrande hotel. Foto: Martijn Bijzitter

De verwoestende brand in Hotel Giethoorn2Stay (voormalige Gasterij De Blauwe Hand) in de nacht van maandag 14 op dinsdag 15 juni, is veroorzaakt door een brandbom met benzine die op het rieten dak van het hotel is gegooid.

Dat blijkt uit onderzoek van de politie. De brandbom is die avond rond 23.50 uur op het rieten dak gegooid. De politie is dringend op zoek naar mensen die informatie hebben over wie dit gedaan zou kunnen hebben. Ook komt het team graag in contact met getuigen die iets hebben gezien of gehoord in de omgeving van Giethoorn2Stay aan de N334.

Kort voordat de brand uitbrak reed een auto vanaf het hotel via de N334, over de brug richting Meppel. Mogelijk gaat het hierbij om een witte Opel Corsa. Alle informatie over dit voertuig of de bestuurder is welkom.

Bewoners ternauwernood in veiligheid

Hoewel het horecabedrijf vanwege corona tijdelijk niet in gebruik was als hotel, was een aantal kamers verhuurd voor langdurig verblijf. Deze bewoners konden zich ternauwernood in veiligheid brengen, maar het had het heel anders kunnen aflopen. Vanwege het rieten dak greep het vuur snel om zich heen. Degene die deze brand op het geweten heeft, heeft dus een enorm risico genomen.

Vragen

De politie heeft de volgende vragen:

Wie heeft informatie over de brandstichter?
Wie herkent de auto?
Wie kan meer vertellen over de achtergrond van de brand?

De recherche komt graag in contact met personen die meer weten of getuigen. Dat kan via de gratis opsporingstiplijn 0800-6070. Anoniem kan ook via 0800-7000. Voor een vertrouwelijk gesprek kan contact worden opgenomen met het Team Criminele Inlichtingen, 088 - 661 77 34.


De brand komt vanavond aan de orde in het programma Opsporing Verzocht. De uitzending begint om 21.20 uur op NPO 1.