Brief van college van B&W naar premier en Hugo de Jonge: ‘Maak van Steenwijkerland een landelijk proefgebied’

Een ijsje op een terras: het zou binnenkort moeten kunnen. Foto: Andre Weima

Steenwijk - Het college van B&W van Steenwijkerland heeft een brief gestuurd aan premier Rutte en minister Hugo de Jonge, naar aanleiding van de noodkreet van twee ondernemersverenigingen in Steenwijkerland. De ondernemers willen graag meedenken over hoe de lokale economie weer op gang gebracht kan worden.

„Die noodkreet ondersteunen we”, aldus burgemeester Rob Bats. Het college voegt nog iets toe aan het aanbod om mee te denken over oplossingen: „Laat onze gemeente, ons gebied, een testcase zijn voor de rest van Nederland. Waar anders dan in een regio die er op dit moment het ‘beste’ voorstaat als het om de besmettingscijfers gaat. We trekken graag samen met u op.”

Uit de brieven van Steenwijk Vestingstad en het Ondernemers Platform Steenwijkerland komt naar voren dat het water de ondernemers tot de lippen staat. „Het gaat slecht, help ons, we willen graag open”, is de noodoproep aan de gemeente.

Lager risiconiveau

Rob Bats: „We zijn hier direct in het weekend mee aan de slag gegaan. Er is contact gelegd met de voorzitter van de Veiligheidsregio en vervolgens is besloten deze brief te versturen, waarin wij het aanbod van de ondernemers willen ondersteunen.” Veiligheidsregio IJsselland is op dit moment de enige veiligheidsregio waar het risiconiveau niet langer ‘ernstig’ of ‘zeer ernstig’ is.

„Als je ziet hoe goed het in Steenwijkerland gaat met de besmettingscijfers en hoe goed de ondernemers met de regels omgaan, dan zijn wij bij uitstek geschikt als proefgemeente”, vindt Bats. „Een groot gebied met een aantal dichtbemenste kernen en veel toerisme. De beste plek om te gaan testen met het openstellen van winkels en horeca. We zijn toe aan openstelling. Afgelopen weekend werd er al weer veel gevaren in en rond Giethoorn. We zijn in ieder toe aan het openen van de terrassen.”

Divers winkelaanbod

Als echte recreatiegemeente is er in de gemeente Steenwijkerland een bovengemiddeld aantal horeca- en recreatieondernemers gevestigd. Ook kent Steenwijkerland een aantal middelgrote en kleine kernen met een divers winkelaanbod en een groot aantal ondernemers met een contactberoep. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de kappers.

„De landelijke steunmaatregelen en de lokale initiatieven zijn niet voldoende om de ondernemers door de crisis heen te helpen”, aldus het Ondernemers Platform Steenwijkerland. „Afgelopen donderdag hebben wij daarom met het ondernemersplatform Steenwijkerland een spoedoverleg gehad en stellen wij voor om van Steenwijkerland een landelijk proefgebied te maken.”

‘Click & collect is niet voldoende’

Het is nu tijd om de andere ondernemers ook de deuren weer te laten openen, geeft ook Steenwijk Vestingstad aan. „Click & collect was een voorzichtige stap richting openstelling. Het zorgt voor wat extra levendigheid en biedt ondernemers een extra mogelijkheid om contact te houden met hun klanten. Het blijkt echter volstrekt onvoldoende. Op 3 maart moet de volgende stap gezet worden. Die stap is dat ondernemers weer open kunnen.”