Buurtwerk Sport haalt Elliptigo naar Steenwijk: Elliptisch fietsen combineert het beste van hardlopen, fietsen en de crosstrainer

Sandra Lampe probeert samen met Dik Zantingh de Elliptigo uit.

Sandra Lampe probeert samen met Dik Zantingh de Elliptigo uit. Foto: Frens Jansen

Dik Zantingh komt op dinsdag 31 augustus op uitnodiging van Buurtwerk Sport van Sociaal Werk de Kop naar Steenwijk om belangstellenden kennis te laten maken met de Elliptigo. De Meppeler verhuurt deze bijzondere fietsen vanuit zijn sportschool Vitaal en in Balans in Meppel.

Sandra Lampe van Buurtwerk Sport zag deze zomer tijdens een wandeling een Elliptigo voorbij komen. Dit is een soort kruising tussen een crosstrainer en een lange fiets. De buurtwerker sport merkt op dat de bestuurder daarvan rechtop staat, zijn handen aan een hoog stuur vasthoudt en met zijn voeten een beweging maakt die op hardlopen lijkt. „Ik werd nieuwsgierig en wilde het ook wel eens uitproberen”, vertelt Sandra Lampe. Ze ontdekt dat Dik Zantingh van sportschool Vitaal en in Balans in Meppel Elliptigo’s verhuurt en neemt contact met hem op. Zijn proefles maakt Lampe enthousiast en ze nodigt vervolgens de Meppeler uit om de Elliptigo in Steenwijk te introduceren.

Tochtje over de Kamp

Ze spreken af dat Dik Zantingh op dinsdag 31 augustus ’s middags en ’s avonds een workshop van anderhalf uur gaat geven. „Iedereen die deze tak van sport eens gratis wil uitproberen is welkom om daarvoor naar De Buze te komen”, nodigt Sandra Lampe uit. Tijdens de twee workshops zal Dik Zantingh de deelnemers uitleggen hoe de Elliptigo werkt en met hen oefenen hoe ze op kunnen stappen, remmen, schakelen en weer afstappen. „Zodra het de deelnemers deze vaardigheden een beetje onder de knie hebben en ze goed in balans kunnen blijven, gaan we een tochtje maken over de Kamp, door Onna en Zuidveen”, zegt Dik Zantingh. Aan beide workshops kunnen maximaal twaalf personen deelnemen. Zij kunnen beschikken over acht Elliptigo’s. Vier mensen starten op een gewone fiets en wisselen onderweg telkens met de bestuurders van de Elliptigo’s.

Lessen

De Elliptigo is tussen 2005 en 2008 ontwikkeld door de Amerikaanse triatleten Bryan Pate en Brent Teal. Elliptisch fietsen is voor hen een goed middel om tijdens hun blessures te kunnen blijven trainen. In Nederland zijn er inmiddels ook enkele duizenden mensen die zich op een Elliptigo voortbewegen. Dik Zantingh maakt zelf vijf jaar geleden op een beurs in Nederland kennis met het vervoermiddel. „Ik ben zelf een hardloper en ontdekte dat je op de Elliptigo dezelfde beweging maakt als met hardlopen.”

Hij besluit om de bezoekers van zijn sportschool ook de mogelijkheid te bieden om hierop te trainen en schaft tien exemplaren aan. Zes daarvan heeft hij inmiddels doorverkocht, maar hij kan ze nog steeds ‘teruglenen’. Dik Zantingh verhuurt sindsdien deze Elliptigo’s, biedt lessen aan en organiseert eens per maand een groepsrit. Hij doet in 2019 zelfs mee aan het Nederlands Kampioenschap en wordt daar verdienstelijk tweede in de categorie mannen 50+. „Ik zou het leuk vinden om nog eens een Open Drents Kampioenschap te organiseren met een rit over de VAM-berg”, zegt hij lachend.

Minder belastend

Inmiddels heeft Dik Zantingh al heel wat goede ervaringen opgedaan met elliptisch fietsen. „Het is een goede manier van bewegen voor mensen die willen afvallen, maar ook voor hardlopers die afwisseling zoeken in hun training of geblesseerd zijn. De Elliptigo belast het lichaam veel minder”, legt hij uit. Zantingh vertelt verder dat gebruikers hiervan meer calorieën verbranden dan fietsers, terwijl ze geen last krijgen van zadelpijn. Een voordeel ten opzichte van de indoor crosstrainer is volgens hem dat je met de Elliptigo lekker van de buitenlucht kunt genieten.

Aanmelden

Aanmelden voor een gratis workshop op dinsdag 31 augustus om 15.00 uur of 19.00 uur kan via
e-mail: s.lampe@sociaalwerkdekop.nl of telefoon: 06- 30286771. Startpunt is Jongerencentrum De Buze, Oostwijkstraat 110 in Steenwijk.