Byzantijnse viering voor Oekraïense vluchtelingen in Rooms-Katholieke kerk in Steenwijk

Foto ter illustratie. Foto: Parochie H. Christoffel

In de Rooms-Katholieke Sint Clemenskerk aan de Molenstraat is zondag 28 augustus een bijzondere Byzantijnse viering om de Oekraïense vluchtelingen een hart onder de riem steken.

Jaarlijks op 24 augustus viert Oekraïne de Onafhankelijkheidsdag. „Onder de huidige omstandigheid is er dit jaar weinig reden tot vreugde, ook niet voor de vluchtelingen die in onze gemeente zijn gehuisvest. Verdriet om de slachtoffers en angst voor hoe het de achtergebleven familieleden vergaat overheersen. Wij voelen met hen mee en we willen daarom samen een mis vieren volgens de Byzantijnse ritus, zoals zij die gewend zijn in Oekraïne. Voor onze gasten zal dit een stukje Oekraïne terug in hun harten brengen. Maar ook voor onze eigen kerkleden/parochianen is dit een unieke kans om kennis te maken met de Byzantijnse ritus waarbij de hele mis à capella wordt gezongen met die typisch Kerk-Slavische zang”, licht Jos van den Nouland namens Het Diaconaal Platform Steenwijkerland, die samen met de H. Christoffelparochie deze bijzondere viering organiseert.

„We hopen met deze viering iets moois te bieden voor de Oekraïners in onze gemeente en bidden samen voor vrede. We zien uit naar een indrukwekkende liturgie waar we als kerken van het Diaconaal Platform Steenwijkerland in samenwerking met de H. Christoffelparochie onze gastvrijheid tonen”, vervolgt hij.

De mis wordt voorgegaan door celebrant Vader Harrij Sterenberg en gezongen door het Hoorns Byzantijns Mannenkoor onder leiding van Grigori Sergei Sarolea. De Liturgie van de Heilige Johannes Chrysostomus zal vrijwel volledig in het Kerk-Slavisch worden gezongen. De aanvang is 11.00 uur en iedereen is welkom deze viering bij te wonen.

Nieuws

menu