Cast De Voorzienigheid bijna klaar voor première

Donderdag 9 september is de première van het theaterstuk De Voorzienigheid in de RK-kerk van Steenwijkerwold. Zijn de 35 acteurs er klaar voor? Bijna, bleek zaterdagochtend bij de repetitie in Theaterzaal van De Meenthe.

In de Meenthe is zaterdagochtend en -middag volop geoefend voor de uitvoering van De Voorzienigheid.

In de Meenthe is zaterdagochtend en -middag volop geoefend voor de uitvoering van De Voorzienigheid. Foto: René Wiegmink

Lucina Bolding zit op de eerste rij van de Theaterzaal. De cast speelt de hele voorstelling van De Voorzienigheid achter elkaar door. Af en toe legt de regisseur uit Nijeveen de voorstelling even stil om een aanwijzing te geven. „Dat was wat lauw, ik wil dat jullie met meer bombarie opkomen,” zegt ze tegen drie nozems. Henk Vording, die de hoofdrol van pastoor Muiteman voor zijn rekening neemt, zegt in de pauze dat hij persoonlijk klaar is voor de première. „Vandaag moeten we met elkaar zorgen dat alles goed op elkaar aansluit en zetten we de puntjes op de i.” Voor de Steenwijker, die ook al een hoofdrol in Razzia vertolkte, is het een nieuwe ervaring om een geestelijke te spelen.


Kleindochters

Lucie de Lange speelt de andere hoofdrol, die van moederoverste. De cast profiteert van haar jarenlange ervaring in de theatershows met Jos Brink. Tussen de bedrijven door geeft ze haar medespelers een tip over hoe ze over het podium kunnen lopen. De allerjongste acteurs zijn Puck Jansen (11) en Bloem van Leth (13). De nichtjes komen uit Meppel en zijn de kleindochters van Elly van Leth uit Steenwijkerwold. Deze zeventiger is de oudste acteur van het gezelschap. Zij speelt een zuster en maakt deel uit van het koor. „Als kind zat zij op het internaat van De Voorzienigheid,” weten de nichtjes te vertellen. Zij zijn in het stuk de kleindochters van opa, een rol van Bernard Munsterman. „Ik was eigenlijk niet meer van plan om nog een rol te spelen, dit wordt mijn laatste nummertje,” zegt hij. Net als enkele andere acteurs en zangers heeft hij nog wat moeite met de teksten. „De jeugd trekt me er wel doorheen,” zegt hij lachend.Bolding heeft in de pauze geen tijd voor een broodje. Een verslaggever van RTV-Oost interviewt haar en ze neemt met twee ‘criticasters’ de acteerprestaties nog even door. Eén van hen is Julia Lenstra, oud-collega van Bolding van de cabaretgroep Twee Recht Twee Averecht. „Het gaat al heel goed hoor, maar er moet nog wel wat snelheid in,” zegt Bolding. Angelica Braam die de liedjes met het koor heeft ingestudeerd, merkt nog op: „Het wordt heel erg mooi, we moeten alleen nog beter opletten dat we gelijk inzetten met elkaar en de gitariste.”Goud

De opdracht voor de regie van het theaterstuk De Voorzienigheid heeft Lucina Bolding gekregen van het bestuur van Kopje Cultuur, het Uitfestival van Steenwijk. Marcel Harmsen schreef de teksten. Bestuurslid Dea Getreuer vertelt dat Kopje Cultuur elk jaar een historische voorstelling wil toevoegen aan het driedaagse festival. Zij kwam zelf op het idee om daarvoor als onderwerp De Voorzienigheid te nemen. Ze nam daarvoor contact op met geschiedenisleraar en medebestuurslid Sjef Damhuis uit Steenwijkerwold. „Met het verhaal over dit verdwenen maar destijds grootste klooster van Noord-Nederland hebben we goud in handen,” bevestigde hij. Volgens Damhuis is deze geschiedenis bij veel mensen in de regio onbekend of in de vergetelheid geraakt en vindt hij het belangrijk dat het steeds opnieuw verteld wordt.


Voorstellingen

Als het 12.00 uur is, roept Bolding alle acteurs en zangers weer bij elkaar. Opnieuw speelt de cast de hele voorstelling nog een keer door. Aanstaande dinsdag al is de generale repetitie in de RK-kerk in Steenwijkerwold. De uitverkochte première vindt daar aanstaande donderdag ook plaats. Daarna was het aanvankelijk de bedoeling dat het theaterstuk twee keer komend weekend tijdens Kopje Cultuur in de Katholieke Kerk van Steenwijk opgevoerd zou worden. Theaterdirecteur Han Evers zag er veel potentie in en nodigde het gezelschap uit om een paar voorstellingen in De Meenthe te geven. Hiervoor zijn nog kaarten beschikbaar via www.demeenthe.nl .

De Voorzienigheid

Het theaterstuk De Voorzienigheid gaat over het klooster in Steenwijkerwold, dat in 1895 door pastoor Muiteman werd gesticht voor de opvang van behoeftigen, zoals wezen, bejaarden, vluchtelingen en oorlogsslachtoffers. De Zusters van de Voorzienigheid zorgden voor hen. Het instituut groeide in de twintigste eeuw uit tot een onderwijsbolwerk met leerlingen uit heel Noord-Nederland. Eind jaren ’80 verhuisden deze opleidingen.