Column Door de ogen van... André Lampe: Bakker Steenstra

André Lampe neemt afscheid van de bakkerij. Foto: Eigen foto

Uit de tijd van de Romeinen kennen we de kreet ‘geef het volk brood en spelen’. Dat spelen is in Steenwijk geen probleem, maar brood van de warme bakker reduceert gestaag in onze stad. In navolging van Bakker Berghuis, sluit nu ook Bakker Steenstra de deuren. Afgelopen donderdag viel het doek en het zal voor Daniël, Jakolien, de kinderen, het personeel, en natuurlijk ook voor good-old Janny Steenstra een dag met gemengde gevoelens zijn geweest.

Tuurlijk heb ik ze als reguliere klant even bezocht op deze dag des oordeels en een bloemetje gegeven om het leed enigszins te verzachten. Goed volk, de Steenstra’s. Ik kwam graag in hun bakkerswinkel. Als ik Janny in het vizier kreeg, moest ik inwendig al lachen. Ach, Janny was mij bijzonder hoor. Ik heb haar nimmer bij haar voornaam aangesproken. Het was altijd: “Goedemorgen mevrouw Steenstra, hoe is het met u?” Dan snoof ze wat extra lucht in de neus en brandde ze los over het wel en wee van Steenwijk en de Steenwijkers.

Dat alles is nu voltooid verleden tijd. Het zijn thans roerige tijden waarin wij en ook zeker ondernemers in verkeren. Met alle gestegen kosten is het alle hens aan dek en de inflatie hakt er voor iedereen hard in. Voor bakker Steenstra was dat al niet anders. De concurrentie met de supermarkt is voor bakkers en ook andere kleine ondernemingen ook bijna ondoenlijk. Bij de grootgrutter haal je vier croissantjes voor een euro, daar kun je niet tegen concurreren als warme bakker.

Tevens stijgen de graan- en energieprijzen door het plafond heen en Steenstra zou op korte termijn ook nog moeten investeren in een nieuwe oven en bijkomende zaken. Dat alles in ogenschouw nemende, konden Daniël en Jakolien spijtig genoeg, niet anders concluderen dan dat er geen toekomst meer zat in hun onderneming. Bakker Steenstra was een begrip in Steenwijk en het besluit om te stoppen met iets wat je vader met hard werken heeft opgebouwd, wat door Daniël in stand gehouden is, zal voor de hele familie niet makkelijk zijn geweest en zal het nodige sentiment naar boven hebben gebracht.

Markt zal een stuk leger aanvoelen

Maar in het leven is het nog altijd zo: waar je een deur sluit, gaat er ook weer een deur open. Bedankt Familie Steenstra voor al die jaren van ‘geef ons heden ons dagelijks brood’. Door de tijd heen heb ik een leuke band met deze gezellige, hardwerkende en klantvriendelijke familie gekregen. Dat zal ik blijven koesteren. Maar de Markt zal voor mij toch een stuk leger aanvoelen met het sluiten van deze bakkerij. Familie Steenstra, het ga jullie goed!

Nieuws

menu