Column Door de ogen van... André Lampe: Bloemenbuurt

De voortuintjes worden beplant. Foto: Wilbert Bijzitter

De Bloemenbuurt is deels zowaar een wijk met grandeur geworden. Sinds men de niet meer van deze tijd zijnde duplexwoningen heeft gesloopt en er nu splinternieuwe energiezuinige huizen zijn gebouwd aan de Acaciastraat en Lijsterbesstraat, zijn dit de nieuwe kroonjuwelen van de Bloemenbuurt.

Potjandorie, men woont hier op stand, schoot mij laatst door het hoofd toen ik een loopje door deze straten deed. Ik woon ook in de Bloemenbuurt en in vergelijking met de uitverkorenen die deze nieuwe woningen mochten betrekken, woon ik in een nederige stulp iets verderop. De nieuwe huizen zijn niet echt overdreven groot, maar dat zal de bewoners niet deren. Die zijn niet komen aanwaaien uit villawijken, die weten wat bemeten wonen is. Onomstotelijk staat vast: de nieuwe huizen staan er uitnodigend bij.

Afgelopen maart is al er een begin gemaakt om de buurt gezellig aan te kleden. De nieuwbakken bewoners konden zich destijds opgeven voor een groene actie, waarbij vrijwilligers hielpen om de voortuinen te beplanten. Het resultaat was nou niet direct helemaal zichtbaar. We zijn een paar maanden verder en nu de plantsoenen zijn beplant en het ingezaaide gras groeit als kool, zien de straten er gezellig en groenrijk uit.

Afgelopen week was er meeting voor de nieuwbakken bewoners om ideeën uit te wisselen over verdere ontwikkeling van de Acaciastraat en Lijsterbesstraat. Buiten het brainstormen over verdere aankleding van het project, staat ontegenzeggelijk vast: de make-over van deze straten heeft de buurt goed gedaan. Niets herinnert meer aan hoe het ooit was. Ik denk dat oud - bewoners van deze straten, zoals Pietie de Koele, Ferry Boer, Bert Boonstra en mijn tante Hilde bij het zien van de nieuwe woningen denken: ‘Tja, vergeleken bij dit hebben wij in een blokkendoos gewoond.’ Ach, dat waren ook andere tijden. Troost u met de gedachte ‘een mooi huis is nog geen thuis’.

Jeu de boules baan

Maar dat er een leuke leef- en woonomgeving is gecreëerd aan de Acaciastraat en Lijsterbesstraat staat buiten kijf. Zelfs ‘The First Lady’ van Steenwijk-West, Janet Marinus, en haar gevolg heeft hier een presidentiële woning betrokken. ‘The First Lady’ is trouwens niet veeleisend als het gaat om aangenaam wonen in haar nieuwe omgeving. Tijdens de meeting van vorige week met direct betrokkenen, maakte ‘The First Lady’ - bescheiden als ze is - kenbaar dat ze ter vermaak en ontspanning, hoopte dat er in de nabije toekomst een jeu de boules baan in deze gloednieuwe enclave aangelegd gaat worden. Haar voorliefde voor harde ballen was mij trouwens niet bekend, maar een mens hoeft ook niet alles te weten. Ik gun Janet een prachtige jeu de boules baan.

Waarvan akte.

Nieuws

menu