Column Door de ogen van... André Lampe: De witte kerk

Een groepje gelovigen bidt twee keer in de week voor de gemeente Steenwijkerland vanuit een piepkleine kerk in Witte Paarden.

Een groepje gelovigen bidt twee keer in de week voor de gemeente Steenwijkerland vanuit een piepkleine kerk in Witte Paarden. Foto: Eelco Kuiken

De witte kerk in buurtschap Witte Paarden stond laatst volop in de media. Eerst was er televisieaandacht van Mr Frank Visser. Een opzienbarende ruzie over een afscheidingshek.

De burentwist ging om - hou u vast - zes centimeter overschrijding van grondgebied. In de slaapkamer telt elke centimeter, maar op een perceel van heb ik jou daar zo’n ophef te maken… Over een paar centimeter grond, dat is mij toch te zot voor woorden.

De witte kerk kwam ook in het nieuws doordat men twee keer per week bidt voor het welzijn van een ieder en alles in Steenwijkerland. Of de witte kerk aanhangers ook bidden voor het welzijn van de politiek weet ik niet, maar afgaande op alle reuring na de lokale verkiezingen, zou het niet verkeerd zijn om daar ook maar te handen voor te vouwen.

Judas-rol

Bij het vormen van het nieuwe college is het CPB met vijf zetels in bezit, toch buitenspel gezet. Om in bijbelse termen te blijven, fractievoorzitter Ronnie Lassche van CPB zal uit bijbels oogpunt gedacht hebben: ‘Die formateur, Ben Sonneveld, kan zo in de Judas-rol, mochten we in Steenwijkerland The Passion ooit ten tonele brengen. Sonneveld zou dan vast antwoorden: ‘Nou, nou, noem mij dan maar Pontius Pilatus. Ik was mijn handen in onschuld. Ik doe mijn werk naar eer en geweten, ook al heeft het volk in dit geval anders gekozen.’

Veur Elkaar

Op GroenLinks rust ook geen zegen. Aletta Makken heeft de partij verlaten. De verloren dochter begint haar eigen beweging, genaamd Veur Elkaar, misschien dat de witte kerk in hun gebed kan vragen om Aletta kracht te geven voor dit ongewisse avontuur. Alhoewel, ze heeft al back-up van Karl Kragt.

Verder mogen Wopke Klaver en de gemeente ook meegenomen worden in het gebed. De strijd tussen David en Goliath dreigt langzamerhand uitzichtloos te worden. Als de witte kerk nou mocht bemiddelen in deze vete, dan zou men adviseren dat de strijdende partijen met gevouwen handen meer bereiken dan met gebalde vuisten.

Beloofde land

De gebeden voor de nieuwe koers van het CDA hebben ook niet echt geholpen. Gerrit Vinke zag men als Methusalem. De CDA-fractie parkeerde hem liever in de oudheidkamer dan in de gemeenteraad. De verjongingskuur leverde niet het gewenste effect op. Waar de witte kerk vast wel voor gebeden heeft, dat is voor het welzijn van BGL, de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen. Een karavaan van volgelingen, wat zowaar acht zetels opleverde. Deze BGL-kiezers hoeven ze niet door een woestijn te gidsen richting het beloofde land, want wij wonen al in het beloofde land.

Dan rest mij verder niets te zeggen dan: Amen…