Column Door de ogen van... André Lampe: Flora- & faunaparadijs

Een zeldzame vleermuizensoort houdt de sloop van woningen aan de President Kennedystraat tegen.

Een zeldzame vleermuizensoort houdt de sloop van woningen aan de President Kennedystraat tegen. Sieb van der Laan

Waar we ons geen zorgen over hoeven te maken is de liefde van Steenwijkerland voor alles wat leeft in de flora- en faunawereld. Het is aandoenlijk en bij tijd en wijle ook opmerkelijk.

Het otterproject is opzienbarend. Het mocht wat kosten, maar daar krijg je ook wat voor terug. We hebben zelfs een otterpassage en het Nationaal park Weerribben Wieden riep het jaar 2021 uit tot het ‘Jaar van de Otter’. Het enige probleem is: er schijnen er honderd rond te dwalen, “alleen je ziet ze haast niet”, is een veel gehoorde kreet. Het is ook een van nature schuw dier, dat zegt alles.

De zeldzame vleermuizen houden zelf een heel vervallen woonblok in de wijk De Gagels in stand, wat al jaren bestemd is voor sloop. Men laat zelfs de verwarming aan staan voor deze zeldzame nachtfladderaars om het ze zo aangenaam mogen te maken. Woonconcept zit behoorlijk met de situatie in de maag. Begrijpelijk, een te bouwen toren ergens in Steenwijkerland moet ze weglokken uit de sloopwoningen. Zal moeilijk worden, zolang hun onderkomen verwarmd is, zitten ze in een vijfsterren vleermuizen hotel, dat geven ze echt niet op voor een toren. Eerst in de watten leggen en dan verdrijven… Die vleermuizen zijn niet gek en zeldzame vleermuizen al helemaal niet.

Boemie

De kogel wat betreft Boemie is ook door de spreekwoordelijke kerk. Er komt een standbeeld op de Markt in Steenwijk voor onze overleden stadskat. De kunstenaar, die het beeld gaat maken is al gestrikt en kan beginnen om Boemie te vereeuwigen. Het ontbreekt nog aan een paar knaken om het allemaal te realiseren, maar men hoopt dat lokale dierenvrienden de laatste centen via crowdfunding gaan ophoesten. Uhhh… succes ermee, mij niet bellen.

Padden

Als het even mee zit kunt u binnenkort ook een slechtvalk, die resideert in onze Steenwijker Toren, dag en nacht observeren via een webcam. En de gemeente heeft in een charmeoffensief naar hondenbezitters de hondenbelasting vanaf 2022 afgeschaft. Op de Steenwijker Kamp hebben we een bijentuin en verder komt de jaarlijkse paddentrek er weer aan, waarbij basisscholen gaan helpen. Ik dacht dat kinderen nog wel eens bang waren voor padden, maar wat blijkt: onze jeugdige Steenwijkerlanders zijn fearless. Men zoekt nog vrijwilligers om het project in goede banen te begeleiden. Dat zal geen probleem gaan worden, want als één ding duidelijk is: de Steenwijkerlander is super diervriendelijk.

De PvdD zal trots op ons zijn. Ik verwacht dat fractieleider Esther Ouwehand binnenkort onze gemeente een onderscheiding gaat overhandigen, als diervriendelijkste gemeente van Nederland. Misschien kan ze dan gelijk officieel het standbeeld van Boemie op de Markt onthullen. Dat zijn dan - zeg maar - twee vliegen in één klap in. Alhoewel, dat klinkt dan weer niet zo insectvriendelijk…