Column Door de ogen van... André Lampe: Groen

André Lampe. Foto: Bergsma Lifestyle

Groen is nou niet echt mijn favoriete kleur. Ik ben er lichtelijk afkerig van. En ook wanneer organisaties, groeperingen of wat voor club dan ook het woord groen in hun naam voeren, gaan bij mij vaak de alarmbellen af. Alleen voor de punkrockband Green Day maak ik graag een uitzondering.

Neem bijvoorbeeld GroenLinks. Om deze partij te begrijpen volg ik wat Tweede Kamerleden op twitter, maar mijn conclusie is dat het een partij van wereldvreemden is. Maar dit zal volledig wederzijds zijn. De GroenLinks aanhangers op dit platvorm die mijn tweets lezen zullen ook denken wat een wereldvreemde idioot is die Lampe.

Met kleding kopen ben ik ook terughoudend als het de kleur groen betreft. Het zal een familiekwaal zijn, want mijn wijlen Tante Pietje Lampe zei altijd: “Alles staat mij, behalve groen”. Nou moet ik eerlijk vermelden: Tante Pietje was nou niet echt een lust voor het oog. Wat voor kleur kleding ze ook aantrok, het bleef behelpen.

Groen heeft mij een jaar geleden ook nog geld gekost. Vliegmaatschappij Green Airlines heeft mij een poot uitgetrokken. Deze zogeheten groene luchtvaartmaatschappij zou de Lampies vorig jaar richting Griekenland vervoeren vanaf Groningen Airport Eelde. Door coronaperikelen ging de vlucht niet door en - u voelt het al aankomen - restitutie van de betaalde tickets kunnen we wel naar fluiten. Travel Noord doet juridisch haar best voor de gedupeerden, maar deze groene idealistische lapzwansen geven niet thuis.

De NBA club Boston Celtics heb ik een zwak voor, maar de clubkleur groen wil maar niet wennen. In Steenwijkerland kan ik nog vrolijk worden van Groen. En wel van menig persoon die de achternaam Groen draagt. Dat schept verplichtingen. Met zo’n achternaam moet je het leven ook kleurrijk invullen. De Steenwijkerlandse Groenen doen daarin op eigen manier hun best. Zoals daar zijn: André & Wijbe Groen, die lokaal door het leven gaan als Anker & Anker en op de groene mat als de Groeninho’s. Gertrude Groen, de enige vrouw die samen leeft met een Koster die nooit in de kerk komt. Lubbert Groen, mijn oude ploegbaas. Chris Groen, voormalig roadrunner op de flanken bij OV. De Groene Piraat uit vervlogen tijden, Bert Groen. Evelien Groen, Kees Groen, Jerry Groen, Roelof Groen, Appie Groen, Wirt Groen, René Groen, Arjen Groen, ach, het zijn er teveel om op te noemen.

Verder hebben we nog flamboyant volk binnen de stadspoorten luisterend naar namen als Groenendijk, Groenink, Groenewoud, Groeneveld. Al deze namen op een hoop gooiende, kan ik niet anders concluderen dan dat er veel Groen in Steenwijk aanwezig is, waar ik niet afkerig van ben.

Nieuws

menu