Column Door de ogen van... André Lampe: Laten we elkaar liefhebben

André Lampe.

André Lampe. Foto: Eigen foto

Een paar keer viel het mij al op in de Steenwijker Courant, die huis aan huis gratis bij een ieder in de brievenbus valt. Daarin staat wekelijks een klein rubriekje onder de noemer ‘Spreuk vanuit de Grote Kerk’. Wie het brein is achter deze rubriek weet ik niet, maar het kiezen van een spreuk zal gestoeld zijn op wat leeft en broeit in de samenleving in ons mooie Steenwijkerland.

Recentelijk had men gekozen voor de spreuk uit 1 Johannes 4:7 waarin het volgende staat te lezen: ‘Laten wij elkaar liefhebben’. Ik moet zeggen, een uitstekende keuze in deze verwarrende wereld waar wij vandaag de dag alweer in een lockdown verkeren. Weliswaar een milde, maar toch. Leuk is anders en de onvrede over deze beslissing is voelbaar onder de bevolking. Het zet veel kwaad bloed in een samenleving waar polarisatie welig tiert.

We hebben allemaal onze eigen gedachtes over de coronaproblematiek en de maatregelen die ons opgelegd worden, waarvan ik zelf ook denk: „Ik kan het allemaal niet meer volgen. Ik verdwaal in alle beperkingen, waarvan sommige maatregelen echt kant noch wal raken.”

Toverwoord

Wat mij ergert is dat alle spontaniteit uit het leven is weggeslagen door alle coronaregels en beperkingen. Dat brengt onvrede en voordat zoiets de overhand neemt en je kwaad gaat worden op alles en iedereen, is de spreuk vanuit de kerk de oplossing. Liefhebben is het toverwoord. Lief zijn voor elkaar, het kan op vele manieren en het kost niets, een ieder kan het gebruiken en het geeft een mens ook nog eens een goed gevoel. Als we iets wel kunnen gebruiken in deze coronatijd dan is het wel met een goed gevoel door het leven gaan, je lief en geliefd voelen, je gewaardeerd en bemind voelen. Of geef iemand gewoon eens een compliment. Uit eigen ervaring kan ik zeggen: het helpt echt en het geeft je vleugels en kracht.

Essentieel

Liefde, liefhebben, het kan een groot verschil maken in hoe een mens in het leven staat. Bij ziekte of droevige omstandigheden is liefhebben ook essentieel. We kunnen niet zonder. En toch zijn er mensen die zonder dit alles door het leven moeten. Een leven dat vooral in deze coronawereld al een lange periode het liefhebben van elkaar ook fysiek bemoeilijkt door het afstand houden, mondkapjes, geen omhelzingen. Dat maakt liefhebben er ook niet makkelijker op.

Daarom was de spreuk vanuit de kerk was sterk gekozen. Laten wij elkaar liefhebben... Ik geef graag gehoor aan deze spreuk. Heb lief en geef liefde, zou ik zeggen, dan kunnen we alles aan in deze wondere wereld…