Column Door de ogen van... André Lampe: Onderzoek

Al vele jaren is het gezamenlijke vuurwerk aan de Middenweg voor de wijken Nieuwe Gagels 1 en 2. Archieffoto: Wilbert Bijzitter

Ik had hetzelfde gevoel als menig Steenwijkerlander over de kop van een bericht in de media, inzake vuurwerk afsteken in onze gemeente. Er viel te lezen dat uit een onderzoek bleek, dat de Steenwijkerlanders pleiten voor het afsteken van vuurwerk op een centrale plek zijn.

Mijn eerste gedachte was exact als wat menig plaatsgenoot ventileerde op social media: Welk onderzoek? Nooit wat over gehoord.

Als je op straat een paar willekeurige mensen aanspreekt, dan voelt dat voor mij niet als een gedegen onderzoek inzake het onderwerp centrale vuurwerkplek. Zeer terecht dat lokale inwoners hun mening ventileerden op social media, in de zin van: ‘Wat nou centrale vuurwerkplek. Er is mij niets gevraagd.’ Mij ook niet trouwens, maar dat terzijde.

In deze tijd waarin we al met regels en beperkingen leven, had ik zoiets van: „Nou dit weer.” Ook al vind ik het persoonlijk niet zo’n slecht idee hoor. Waar het de stad Steenwijk betreft, lijkt het mij zelfs wel grappig. Vooral als je rond de hele plek waar het centrale vuurwerk ontstoken gaat worden, wat activiteiten en gezelligheid weet te creëren, maar dat is mijn persoonlijke gedachte.

Tuurlijk zullen er plaatsgenoten zijn die nu denken: ‘Lampe, dat kan je nu wel zeggen, maar dat centrale vuurwerkgebeuren, dat is niets voor mij, Ik steek mijn eigen vuurwerk gewoon voor de deur af. Dat doe ik al sinds mensenheugenis en dat wil ik graag zo houden.’

Tja, dan moet dat ook kunnen, want handhaven van een vuurwerkverbod is toch ondoenlijk, dat bleek deze jaarwisseling ook weer overduidelijk. Vuurwerk hoort bij de jaarwisseling. Dat gemauw over alle tradities die anders moeten, daar krijg je onderhand ook wel een staart van hoor. Tradities moet je in ere houden. Al die aangepaste gekte uit de Randstad moeten we hier niet overnemen. We hebben met de intocht van Sinterklaas met betrekking tot de kleur van de pieten ook gehad. Dan komt er een heel verhaal dat men na geluiden uit de samenleving voor roetveegpieten heeft gekozen, terwijl het helemaal geen heet hangijzer was in Steenwijkerland. Het is ons gewoon opgedrongen.

Iedere inwoner van Steenwijk wist dat de organisatie gewoon het landelijke advies en beleid aan het volgen was inzake de intocht van de goedheiligman. Dat mag, maar zeg dat dan gewoon eerlijk. Wij zijn misschien wel goed, maar niet gek hoor. Je kunt ons niet alles klakkeloos op de mouw spelden.

Elk onderzoek of peiling onder de bevolking moet breed gedragen zijn. Een onderzoek is niet anderhalve man en een paardenkop aanspreken en daar conclusies aan verbinden. Dat is geen werkelijke afspiegeling van wat er leeft onder de bevolking.

Waarvan akte...

Nieuws

menu