Column Door de ogen van... André Lampe: Project zes

Ondanks de grootste opknapbeurt in vijf eeuwen zijn er ook de komende maanden wel activiteiten in de Sint Clemenskerk.

Ondanks de grootste opknapbeurt in vijf eeuwen zijn er ook de komende maanden wel activiteiten in de Sint Clemenskerk. Archieffoto Wilbert Bijzitter

De strijd om de verdubbelaar is losgebarsten in onze stad. Één van de zeven gewonnen projecten van de stadscheque ter waarde van 2500 euro, met ideeën over het aantrekkelijker maken van het centrum van Steenwijk, maakt kans om dit bedrag te verdubbelen. Wij als inwoners kunnen dat bepalen door onze stem uit te brengen via internet.

Voor mij is het overduidelijk waar ik op ga stemmen, project nummer zes, meer beleving en promotie van de Steenwijker Toren. Ik stem op dit project puur uit liefde voor de Steenwijker Toren. Het laatste bericht is dat project één en mijn favoriete project de handen ineen hebben geslagen, maar dat neem ik voor kennisgeving aan. Die webcam om een slechtvalk te volgen: het zal wel. Ik kijk liever naar andere levende schepsels.

De Steenwijker Toren, een mooier uithangbord hebben we niet in onze stad. Gekscherend heb ik over de toren wel eens gezegd: als het een vrouw was, dan was het de mooiste vrouw van Steenwijk. Slank, elegant, mooi en met een uitstraling waar je u tegen zegt. Het ingediende plan van John Hoogma en consorten, waar de Historische Vereniging Steenwijk ook een aanzienlijke rol in gaat spelen, spreekt mij erg aan. Met mijn vergelijking van onze toren als de mooiste vrouw van onze stad, willen de torenwachters met hun plan er een publieke vrouw van maken. Dus als project zes verwezenlijkt gaat worden, kunnen we stellen dat het nog hectische tijden gaan worden voor Steenwijks mooiste.

Reuring

Meer beleving op en rond de Steenwijker Toren zal menig inwoner aanspreken. Het is ook vreemd dat je de toren ook bijna nooit kunt beklimmen. In iedere stad, waar een prominente toren staat, is er altijd de mogelijkheid om die ook dagelijks te beklimmen. Dat zoiets in Steenwijk niet kan, heb ik altijd al opmerkelijk gevonden. De toren is ons visitekaartje, hoe meer reuring op en rond de toren, hoe beter.

Souvenirs

De ideeën van de Hoogma-brigade zijn verfrissend. Zelf denk ik nog aan een torentraprun. Dat moet een individuele tijdloop worden. Met een heel peloton de toren op zal niet gaan, maar individueel. Wie zet de snelste tijd neer? En wat ik nog kan aandragen zijn torentjes, koekjes of chocolaatjes in de vorm van de toren en verpakt in een mooi blik met uiteraard de toren als blikvanger. Een opblaasbare toren in miniatuurvorm, voor op het hoofd, is ook nog een optie als opvallend souvenir voor iedere bezoeker die onze toren succesvol beklimt. Ach, je kan zoveel bedenken inzake toren souvenirs. Één ding is zeker: ik stem op project zes, puur uit torenliefde.