Column Door de ogen van... André Lampe | Regenbooggemeente

De regenboogvlag wappert bij het gemeentehuis. Foto: Wilbert Bijzitter

Voor mensen die onbekend zijn met het symbool van deze gemeenschap en bij een toekomstig bezoek aan ons gemeentehuis een regenboogvlag zien wapperen, zullen in eerste instantie denken... Bingo! De gemeente Steenwijkerland heeft de pot met goud gevonden. Burgemeester Bats kan voortaan door het leven met een nieuwe bijnaam ‘De Dagobert Duck van Steenwijkerland’.

Niets is minder waar. De regenboogvlag is het symbool van de LHBTI Gemeenschap en Steenwijkerland wil vanaf heden een regenbooggemeente zijn. Daar hoort een beleid bij dat serieus rekening gaat gehouden met de belangen en acceptatie van de LHBTI Gemeenschap. Nou, mooi dat Steenwijkerland deze doelgroep onder de aandacht wil brengen. Ach, volgens mij wordt er in Steenwijkerland door de bank genomen vrij nuchter tegen deze doelgroep aangekeken. De algemene tendens is hier: leven en laten leven. Tuurlijk zullen er volwassenen zijn die er afkeurend tegenover staan, een visie die vaak is gevoed door religie of afkomst.

Bij de jeugd valt er misschien nog wat te winnen over hun kijk op het regenboogvolk. Persoonlijk hou mij er ook niet zo mee bezig. Iemand zijn karakter en gedrag is mij belangrijker zijn geaardheid. Ik wist ook helemaal niet waar de laatste letter van deze gemeenschap voor stond. Ik heb het maar even opgezocht. Het staat voor intersekse personen. Tja, het wordt ons er ook niet makkelijk op gemaakt. Het kan nog ingewikkelder want de afkorting van de regenbooggemeenschap kan nog uitgebreider er is ook een LHBTIQAPC variant, die toevoeging staat voor, Queers, Aseksueel, Panseksueel, en Cisgender…

Ik moet eerlijk bekennen, dan zie ik door de bomen het bos niet meer. En laatst las ik een interview met de schrijver Marieke Lucas Rijneveld, die doodleuk vertelde dat ze geen jongen of meisje is, maar een tussenmens. En ondanks dat ik een vrij ruimdenkend mens ben, raakte ik hier toch even het spoor helemaal bijster. Daarom is het maar goed dat de gemeente en de regenboogorganisatie ons wegwijs wil maken in dit gebeuren en zo hopen ze op brede acceptatie in onze samenleving waarin iedereen kan meedoen.

Zo hoort het ook te zijn, maar er moet ook begrip zijn dat je sommige mensen tijd moet geven om te wennen aan het feit dat ze bijvoorbeeld iemand veertig jaar Sander hebben genoemd en dan van de één op de andere dag Sandra moeten gaan noemen. Maar als Sander liever door het leven gaat als Sandra en daar blij en gelukkig van wordt: Lao gaon!

In Steenwijkerland doen wij niet zo moeilijk over wie of wat je wil zijn.


We love you,

just the way you are