Column Door de ogen van... André Lampe: Regenboogweek

De Regenboogvlag op de Steenwijker toren. Foto: Wilbert Bijzitter

Hoe je er persoonlijk ook tegen aan kijkt, Steenwijkerland bekende kleur in oktober. In eerste instantie dacht ik ook: „Jeetje, het is wel heel pontificaal” en dan doel ik op die vlag van ongekende afmeting die aan onze ‘Steenwieker Toorn’ hing. Maar hoe meer aandacht, hoe beter. Als dit helpt naar vooruitgang, acceptatie en begrip, dan is dat mooi. Toeval of niet, bij de aftrap van de regenboogweek, liep ik spontaan en heel toevallig transgender Sidney Stacey tegen het ranke lijf in de Albert Heijn. We begonnen een leuk gesprek en haar argumenten en oprechte boodschap over het hoe en waarom van een Regenboogweek gaf mij toch een andere blik over dit gebeuren.

De bevestiging over waarom zo’n Regenboogweek zin heeft kreeg ik later in de week in de Oosterstraat van niemand minder dan mede-organisator Ronald Bakker die met een heuse regenboogstand de Oosterstraat opvrolijkte. Ook met de kersverse voorzitter van de Stichting Regenboog Steenwijkerland had ik een geanimeerd gesprek. Op al mijn vragen kreeg ik heldere uitleg. Ook toen ik opperde: „Jullie bezoeken van alles in de Regenboogweek, maar waar misschien wel het meeste baanbrekende werk verricht moet worden, daar komen jullie niet.”

Ingrijpend

Ronald begreep waar ik zoal op doelde en zei heel verstandig: „Beetje bij beetje, Lampe. Je moet niet als een olifant door de porseleinkast willen gaan.” Ook vroeg ik nog aan Ronald: „Het lijkt me vooral als er kinderen in een gezin betrokken zijn toch ook ingrijpend als een vader zo in een keer een vrouw wil zijn en ook zo over straat gaat.” Bakker verklaarde helder en doeltreffend: „Maar voor de kinderen blijft hij toch ook altijd gewoon hun vader...”

Respect

Tja, zo zal het dan wel zijn. Toch - ik heb het eens vaker geschreven- je moet mensen ook wat tijd geven om te wennen aan het hele LHBTI-gebeuren. Ik zeg het eerlijk: als ik iemand ken die zijn hele leven Jos heeft geheten en dan van de één op de andere dag José blijkt te zijn, moet ik aan daar ook aan wennen, maar wel met respect voor de keuze.

Sidney, Ronald en ook onze transgenderpastor Jolanda zijn de plaatselijke blikvangers van de Regenboogweek geweest en in hun media-optredens vragen ze eigenlijk maar om één ding: acceptatie voor wie en wat ze zijn. Dus laten we ophouden met uitschelden, vernederen en het uitsluiten van deze mensen om hun geaardheid. Als Steenwijkerland hebben wij een statement gemaakt in de hoop op een inclusieve samenleving met als symbool de regenboogvlag groots aan de Sint Clemens. Nou nog een grote vlag met een hart aan de toren met de boodschap: ‘Iedereen is welkom en kan zichzelf zijn in Steenwijkerland!’

Nieuws

menu