Column Door de ogen van... André Lampe: Tegelwippen

Tegels eruit, groen erin.

Tegels eruit, groen erin. Foto: Tineke Dijkstra

Het was ongeveer eind maart van dit huidige jaar dat ik de aankondiging zag in deze krant en die luidde als volgt: de gemeente Steenwijkerland doet mee aan het NK Tegelwippen 2022. Zonder verder te lezen en afgaande op de koptekst en de datum, kon ik maar één conclusie trekken: dit is een 1 april grap.

Mede omdat ik nog nooit van deze challenge had gehoord. Ik gooide er zelfs op Twitter een tweet tegenaan met gelijke strekking. Ook dit keer corrigeerde George Huisman mij op twitter om te melden dat dit geen 1 april grap was, maar een bloedserieuze aangelegenheid. Het kwam door het woord tegelwippen, daar moest ik om lachen en vandaar dat ik dacht dat het een grap was. Mijn primaire gedachte bij het woord tegelwippen was zonder het artikel verder te lezen, wippen op een tegel. Ook al was het maar een paar seconden, maar het was wel mijn gedachte.

Ik snap dat u nu denkt: ‘Jaja, waar het hart vol van is, loopt de mond van over’. Of: ‘Wat een idioot, die Lampe.’ Het was ook een idiote gedachte, kan ook helemaal niet. In de missionarishouding schuur je al het vel van je knieën af. Alhoewel, met een beetje creativiteit moet het lukken. Mocht ik hieraan deelnemen, dan zou ik vooraf de gepensioneerde stratenmaker Henk van Lubek bellen en vragen: „Zeg Henk, heb jij toevallig nog een paar kniekappen over? Ik ga tegelwippen.”

Gekheid natuurlijk. Het NK Tegelwippen 2022 is een serieuze aangelegenheid om de stad meer groener te maken. Dit in verband met het veranderende klimaat en ook om regenwater makkelijker in de bodem te laten zakken en meer groen geeft ook meer schaduw en koelte op warme dagen. De gemeente gaat kosten noch moeite besparen om een goede kans te maken om het NK Tegelwippen in de wacht te slepen. Ze zet grof geschut in, namelijk een tegeltaxi. Er zijn enkele spelregels aan verbonden, maar de tegeltaxi haalt gratis uw uitgewipte tegels op.

Alaaf

Het zou een prestatie van formaat zijn als we als winnaar uit de bus komen. Ik zie het al helemaal voor mij: alom opwinding bij de bekendmaking van de winnaar van dit nationale evenement, burgemeester Bats in de zaal, onrustig wippend op zijn stoel in afwachting of deze prestigieuze prijs naar Steenwijkerland zal gaan. Het woord tegelwippen klinkt zo grappig en het haalt de lading een beetje weg van de mooie gedachte die er achter zit. Mochten we winnen, dan moeten we met carnaval dat Moatenoord misschien ook maar vervangen door Tegelwippersoord. Alaaf aan alle Tegelwippers!