Column Door de ogen van... André Lampe: Verrassingscadeau

André Lampe. Foto: Bergsma Lifestyle

Eind september mocht ik de 60 jaar aantikken. Ik ben dankbaar dat ik het mocht beleven, maar voor de rest? Hou maar op. Ik ben niet van jarig zijn en verjaardagen.

Het gevoel wat mij op deze hoogtijdag persoonlijk bekruipt is om een soort van lijdend voorwerp te zijn. Het is mij allemaal niets. Toch had mijn zestigste verjaardag een mooie verassing voor mij in petto. Amigo Richard Bollema is zijn halve leven al in de boekenwereld werkzaam en zo door de jaren heen - als we het al eens over zijn vak hadden - zei ik wel eens: „Het mooiste vind ik een boek schrijven en uitbrengen. Het is een mooie nalatenschap.” Misschien dat Bollema dit ergens had opgeslagen in zijn bovenkamer, want om het behalen van de respectabele leeftijd van 60 extra cachet te geven had Richard een prachtig cadeau voor mij in petto. Het heeft iets vertraging opgelopen maar Bollema heeft als verrassing een uitgeverij benaderd om een aantal door hem geselecteerde columns van mijn hand te bundelen en in boekvorm te gieten.

Ik was zelf nooit op het idee gekomen om zoiets te ondernemen, maar ik moet eerlijk bekennen: ik ben vereerd. Het feit dat boekenwurm Bollema mijn columns boekwaardig vindt en daar in zijn eentje heeft veel tijd en moeite in heeft gestopt om dit te realiseren om mij te verrassen met deze geste, raakt mij diep. Echt, ik moest er even van slikken en het ontroerde mij enigszins. De laatste plooien met de drukkerij zijn volgens Richard zo goed als gladgestreken. De persen kunnen rollen.

Bollema wil ook nog eens stevig uitpakken met een presentatie en signeersessie in zijn Primera winkel in de Oosterstraat zo gauw het boek in omloop komt. Ik moest daar om glimlachen. „Moet dat?”, was mijn primaire reactie. Maar ach, we gaan al meer dan 35 jaar met elkaar om, hebben samen de gekste taferelen meegemaakt, waarvan vele niet voor publicatie vatbaar. Vanuit dat oogpunt bekeken kon het ons vroeger ooit nooit gek genoeg. Alles voor de lach en de traan, dit kan er ook nog wel bij.

Dankzij een goede vriend kan ik - wat er ook verder mag passeren in het leven - iets nalaten in de vorm van een boek.

Een selectie van mijn geschreven columns over Steenwijk en de Steenwijkers gebundeld in een boek. Het bewijst dat jarig zijn ook heel leuk en bijzonder kan zijn…

Nieuws

menu