Column Door de ogen van... André Lampe: Victorie en commotie

André Lampe.

André Lampe. Foto: Bergsma Lifestyle

Ik was vorige week lichtelijk teleurgesteld. Na onze schitterende en verpletterende overwinning tegen die môggen uit Meppel op het NK Tegelwippen had ik verwacht dat de stadsvlag pontificaal aan de Steenwijker toren zou hangen. Na de uitslag laat één ding niets aan duidelijkheid over: als het op wippen aankomt kunnen die Meppelers nog wat van ons leren...

Het is niet alleen maar victorie in Steenwijkerland: locatie Vijverhof ligt door huurdersperikelen onder vuur. Tilko Gernaat en Aletta Makken steken hun nek uit voor de in wanhoop verkerende bewoners en hadden een motie ingediend, die door de gemeenteraad is aangenomen. De motie kreeg steun van alle partijen, alleen de VVD steunde de motie niet, met als argument dat het politiek voor de bühne was, aldus het opperhoofd van de VVD Mirjam Slomp. Dat zullen Makken en Gernaat hun collega’s niet in dank afnemen. Aletta zal denken: die Slomp heeft het ook niet ‘veur elkaar’ in de bovenkamer.

Er dient binnenkort een kort geding bij de rechter om uitzetting van de bewoners te voorkomen. Bewoners die wel uitgezet worden, of zijn, en geen onderdak hebben kunnen terecht in opvanglocatie De Herberg in Zwolle. Met de kerstdagen in aantocht een beetje wrange naam, maar alles beter dan geen dak boven je hoofd. Voor Jezus en Maria was er niet eens plek in de herberg, maar het blijft een schrale troost.

Klaas Lassche klaagt over te weinig reuring in de Gasthuisstraat. De kroegbaas van Café Het Pandje heeft groot gelijk, het is er een dooie bedoening. Dat er een grote beddenzaak in de Gasthuisstraat is gevestigd, zegt eigenlijk alles over deze straat: in slaap gesukkeld.

We hebben ook nog een Schimmelflat. Ik hoor u denken: is dat omdat Sinterklaas zijn paard daar heeft gestald nu hij weer in het land is? Niets is minder waar. De bewoners zijn er lekker mee, op schimmel in je huis zit je niet te wachten, slecht voor je gezondheid. Uit de categorie opmerkelijk natuurlijk het bericht over de Steenwijker die veertig uur werkstraf heeft gekregen voor masturberen in het openbaar. Deze man is overduidelijk niet van het ( tegel)wippen, maar slaat liever de hand aan zichzelf. Wat een mens achter de voordeur doet moet een ieder zelf weten, maar in het openbaar kan dit natuurlijk niet. Bizar eigenlijk. Misschien dat de schennispleger zijn werkstraf kan uitdienen bij de brandweer. Daar kunnen ze deze man exact uitleggen wat nu het verschil is tussen uitrukken en uit- rukken.