Column Door de ogen van... André Lampe: Wandelen op de Steenwijker Kamp

De locatie Steenwijker Kamp waar de gemeente eerder woningbouw wilde toestaan. Links van de Trappenweg (rechts op de foto)

De locatie Steenwijker Kamp waar de gemeente eerder woningbouw wilde toestaan. Links van de Trappenweg (rechts op de foto) Archieffoto Wilbert Bijzitter

Het is dat ik afgelopen week late dienst had en moest werken, anders was het een serieuze optie geweest om weer eens de avondvierdaagse gaan lopen. Sinds corona zijn intrede deed in deze wereld en er ter vermaak weinig te doen was, heb ik namelijk de wandelsport ontdekt.

Het klinkt wat oubollig, wandelen, maar verdraaid als het niet waar is, ik heb er een mooie bezigheid bij. Hardlopen kan mij niet meer kan bekoren. Afzien, lijden en overal kramp, dat is zelfkastijding op mijn leeftijd. Wandelen is een mooi alternatief.

Ik wandel wanneer het mij uitkomt, maar probeer de frequentie hoog te houden. Ik moet niks, want moeten is dwang, daar ben ik niet van. Ik liep ook nooit een vaste route, maar sinds kort heb ik daar verandering in gebracht. Je kan naar de Woldberg of De Eese of Havelte om door de bossen te wandelen, maar dan moet je er eerst weer naartoe rijden. Dus meestal bleef ik dicht bij de thuislocatie, en liep mijn kilometers vaak door en rond het centrum, Rams Woerthe, Steenwijkerdiep, en de stadswallen.

Daar zit een probleem aan vast, namelijk: je staat te vaak stil. Altijd kom je wel een bekende tegen, dan maak je een praatje, maar dat haalt het ritme eruit. Ik heb nu een route waar ik gestaag kan doorstappen en kan genieten van mooie uitzichten en weidse blikken. De Steenwijker Kamp inclusief een stuk van Zuidveen en Onna.

Wat ontzettend relaxed om hier je wandelkilometers te maken. Je komt tot rust en geniet van flora & fauna, ziet van alles fladderen, vliegen en rondlopen. Ik ben alleen on high alert als ik op de Lange Muddenweg of Halfweg loop, want dan kom je wel eens een loslopende hond tegen, die in zijn enthousiasme op je af komt. Ik heb het niet zo op beesten. Nou vooruit, op veilige afstand, in een dierentuin, maar daar is alles mee gezegd. Wat ook klip en klaar is dat als je regelmatig over de Steenwijker Kamp loopt, je dan het verzet begrijpt van menig inwoner en de Stichting Behoud De Kamp, die fel gekant zijn tegen huizenbouw op dit mooie stukje Steenwijk. En gelijk hebben ze.

Gelukkig was de meerderheid van de politiek ook tegen bebouwing van de Kamp en dat stelt mij gerust. Ik had mij er nooit zo in verdiept, maar als mensen mij vandaag de dag zouden vragen, ‘Lampie wat zou jij er nou van vinden als er in de nabije toekomst woningen verrijzen op de Steenwijker Kamp’, dan weet ik al wat ik zal antwoorden: „Doodzonde..., mooi laten zoals het is. Met betrekking tot hoe dit gebied er nu bijligt, zou het pure horizonvervuiling zijn.” Waarvan akte.